Tarta fara zahar, cu indulcitor Pentru aluat cu indulcitor:
- 350g faina integrala de grau
- 1/2 lingurita sare
- 2 linguri indulcitor (in reteta aceasta a fost folosit Xilitol)
- 220g unt rece, taiat in cubulete
- 100 ml apa rece
- 350g magiun de prune cu nuca facut in casa sau se poate folosi magiun de prune din comert si se va aduga 100 g de miez de nuca sfaramitat
- 200g cirese fara samburi
- 1 ou pentru uns tarta
- o tava de tarta cu diametrul 24-26cm.
Se amesteca faina cu sarea si indulcitorul, apoi se aduga untul rece si se framanta cu degetele sau cu o lingura pana cand aluatul capata aspectul unui pesmet grunjos. Se adauga treptat apa rece si se amesteca pana cand aluatul va avea o consistenta uniforma. Se imparte aluatul in doua parti (3 sferturi cu 1 sfert) si se formeaza doua bile de aluat care se invelesc in folie alimentara si se pun la frigider pentru o ora. Aceasta va intari untul si va relaxa glutenul din faina. Dupa 1 ora : se intinde bila mai mare de aluat intr-un disc cu diametrul mai mare decat al tavii de tarta folosita. Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Se intinde aluatul in tava si se inteapa usor cu furculita pe intreaga suprafata. A doua bila (cea mai mica) se intinde si se taie din ea fasii groase de 1-1.5cm. Cuptorul se incinge la 200 grade C. Se toarna umplutura (magiunul si ciresele fara samburi) in tava pregatita cu aluatul de tarta. Se ung marginile tartei cu ou batut. Se acopera cu fasiile de aluat pregatite incercand sa se formeze un fel de zig-zag din ele deasupra tartei. Se unge suprafata cu ou. Se pune tarta la cuptor timp de 15 minute, apoi se reduce intensitatea caldurii la 170-180 grade C si se mai lasa la cuptor inca 30 de minute, pana cand aluatul se rumeneste si amestecul cu cirese arata ca si cum ar fierbe. Daca marginile tartei se rumenesc prea tare, se recomanda acoperirea cu un inel din folie de aluminiu. Cand e gata, se lasa tarta sa se raceasca inainte de a o felia. Pofta buna!
Comentarii