rosehip-02 Macesele sunt bogate in vitamine si minerale, dar si in substante active care imbunatatesc semnificativ starea de sanatate si previn numeroase boli. Macesele sunt acele fructe rosii de toamna folosite frecvent in medicina naturista, dar totodata si in gospodarie. Pentru ca este sezonul lor, ti-am pregatit o lista cu beneficiile consumului de macese. CE CONTIN MACESELE? Macesele contin vitamine precum: - vitamina A; - vitamina C; - vitamina K implicata in procesele de coagulare a sangelui; - vitamine din complexul B; - vitamina PP etc. Macesele mai contin si minerale ca: magneziu, potasiu, sodiu, dar si substante puternic detoxifiante care inlatura radicalii liberi si stresul oxidativ. CUM SE POT CONSUMA MACESELE? Macesele se pot consuma chiar crude in salate daca sunt scosi samburii sau sub forma de ceai, tinctura sau chiar vin de macese. TE AJUTA SA DORMI MAI BINE Pacientii care consumat macese o perioada lunga de timp au semnalat un somn mai odihnitor. De asemenea, acestia au observat mai putina rigiditate dimineata. PENTRU UZ COSMETIC Macesele sunt utile in tratamentele de infrumusetare pentru piele, avand proprietati regenerative pentru structurile cutanate si subcutanate. Macesele contin betacaroten ori vitamina A, un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi. De aceea, macesele sunt recomandate in prevenirea ridurilor, a imbatranirii pielii, iritatiilor, arsurilor solare. Macesele sunt utile si in combaterea acneei tocmai prin proprietatile enumerate mai sus. Astfel se recomanda sa faceti o pasta din macese fara samburi (macerate sau la blender) pe care o amestecati cu o pastila pisata de aspirina si o lingura de miere. Obtineti astfel o masca foarte activa pentru inlaturarea acneei. Se recomanda sa utilizati zilnic aceasta masca, seara, dupa curatarea intensa a tenului, pentru a avea rezultate bune in combaterea acneei. CRESC IMUNITATEA Ceaiul de macese este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Prin continutul lor de proteine vegetale si vitamine macesele intaresc imunitatea si confera rezistenta in fata infectiilor, fiind utile si copiilor care au un sistem imunitar sensibil insuficient dezvoltat. Se recomanda fie sa consumati 5-10 macese crude o data la cateva zile, fie sa preparati ceai de macese. UTILE IN CURA DE DETOXIFIERE Macesele pot fi utile si in cura de detoxifiere pentru efectul lor de scadere a stresului oxidativ si pentru reducerea radicalilor liberi. Macesele sunt astfel utile in orice cura de detoxifiere, chiar si in curele de reducere a efectelor iradierii. Sa nu uitam totusi de faptul ca fiecare dintre noi, in special cei care traiesc in mediul urban, suntem expusi permanent la un grad mic de iradiere din mediu. Asadar este indicat sa consumam frecvent alimente detoxifiante. ITI ACCELEREAZA PROCESUL DE SLABIRE Macesele accelereaza arderile si faciliteaza refacerea structurilor tisulare prin continutul de vitamine si minerale care stimuleaza si regleaza metabolismul, participand la reducerea depozitelor de grasime. Cum le poti spori beneficiile? Consuma macesele crude in salata de fructe sau sub forma de ceai. IMBUNATATESC SIMPTOMELE OSTEOARTRITEI Osteoartrita este o boala caracterizata prin modificari morfologice si functionale ale articulatiilor. Persoanele care au depasit varsta de 40 de ani ar trebui sa consume regulat macese. O mare parte dintre ele sunt diagnosticate cu osteoartrita la aceasta varsta. Macesele controleaza celulele albe din sange si nu le permite sa se acumuleze in zona articulatiilor. Studiile clinice au aratat imbunatatirea mobilitatii articulare cu 82%. De asemenea, macesele pot reduce cu 50% consumul de analgezice impotriva durerii si inflamatiei. COMBAT CONSTIPATIA Constipatia este boala caracterizata prin eliminarea scaunului dupa mai mult de 48 de ore. Principalii factori de risc sunt: intarzierea la toaleta atunci cind este prezenta nevoia de a evacua scaunul, alimentatia saraca in legume si fructe, obezitatea, sarcinile repetate, slabiri masive intr-un scurt interval de timp. Deoarece au un continut ridicat de fibre, macesele au un usor efect laxativ prin faptul ca regleaza tranzitul intestinal. LUPTA IMPOTRIVA DIABETULUI Un studiu realizat in 2011 si publicat in revista American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism, arata ca un tratament de 20 de saptamani pe baza de pudra de macese ajuta in prevenirea aparitiei diabetului. Cercetarea a avut loc pe cobaii de laborator, care au ingerat o dieta bogata in grasimi. De asemenea, macesele s-au dovedit a fi de ajutor in reglarea nivelului de zahar din sange si in mentinerea colesterolului sub control. PREVIN APARITIA BOLILOR DE INIMA Macesele pot ajuta in prevenirea aparitiei bolilor de inima la persoanele care sufera de obezitate, conform unui studiu publicat in European Journal of Clinical Nutrition. In cadrul cercetarii, 31 de obezi au consumat fie o bautura pe baza de pudra de macese, fie una placebo, zilnic, timp de 6 saptamani. Pana la sfarsitul studiului, participantii care au baut suc de macese au avut rezultate mai bune in ceea ce priveste factorii de risc ai bolilor de inima (cum ar fi tensiunea arteriala sistolica marita si un nivel de colesterol ridicat), comparativ cu cei din grupul placebo. Totusi, alti factori de risc (precum tensiunea arteriala diastolica si niveluri crescute ale markerilor de inflamatie) nu au inregistrat diferente in cadrul celor doua grupuri. RECOMANDARE In timp ce consumul de macese este considerat sigur, ingerarea de suplimente pe baza de macese in combinatie cu anumite medicamente (cum ar fi cele pentru subtierea sangelui si antiinflamatoarele) pot avea efecte adverse. Prin urmare, este foarte important sa consulti un medic inainte de a folosi suplimente pe baza de macese. rosehips Sursa: ghiduldesanatate.ro, kudika.ro

Comentarii