Salvia Officinalis era considerată de greci și romani în special, o plantă care le asigura sănătatea prin folosirea ei. Este o plantă jumătate lemnoasă, jumatate ierboasa, cu tulpina dreaptă. Are gust aromat, puţin amar, recoltată la începutul înfloririi și uscată la umbră în strat subțire. Substanţele active din salvia sunt: uleiuri volatile, tuiona, cineol, terpene, substanţe estrogene, săruri de potasiu, camfor borneol, acetat de linail şi bornil, taninuri, şi picrosalvina. Acțiune farmacologică: coleretică, carminativă, antiseptică, antispastică, astrigentă, antisudorală și ușor hipoglicemiantă. Se administrează 2-3 ceaiuri pe zi, sub formă de infuzie 1-3%.
Extern se utilizează sub formă de infuzie, ca dezinfectant local. Intră în compoziția ceaiurilor antiasmatice. Este recomandat să se consume în bolile inflamatorii, răceli,viroze, diabet zaharat, afecţiuni ale căilor biliare, căilor respiratorii, anemie, sinuzită, astenie. Nu se recomandă consumul in perioada sarcinii şi alăptării! NoSugarShop.ro vă oferă ceaiul de Salvie la cel mai bun preţ! http://www.nosugarshop.ro/ceai-salvie-1003.html Autor articol: Molnar Ervin, Nutriţionist Dietetician (licenţiat) Nutritherapy (Sursa: Plante medicinale Dr. GR Constantinescu, Dr. Elena Haţiegeanu Buruiana Editura Medicală, Bucuresti)
Comentarii