CURRY 100gr SOLARIS

SOLARIS
9,99 RON (TVA inclus)
Transport gratuit pe teritoriul Romaniei pentru comenzi mai mari de 200lei
SOLARIS
Cod produs - SKU 5002
EAN 5941828002096
Disponibil in 2-3 zile de la comanda
TRANSPORT GRATUIT
peste 200lei
PLĂȚI SIGURE
cu card bancar
LIVRARE RAPIDĂ
24 - 48h
DEPOZIT CERTIFICAT
ECO și DSV
LIVRĂRI
în toată Europa

Descriere

CURRY 100gr SOLARIS

termenul „curry” se referă atât la pulberea unui amestec de condimente măcinate, cât și la un tip de mâncare originar din India și alte țări asiatice, dar și la frunzele unui arbore indian? Istoria interesantă a curry-ului o putem descoperi întorcându-ne la originea lui și la etimologia acestuia.

Derivat din termenul „kari” din limba tamilă, limbă oficială vorbită în sudul Indiei, „curry” este de fapt denumirea occidentală, folosită inițial de către britanici, a unor supe și mâncăruri asiatice, condimentate și cu mult sos și care sunt servite în combinație cu carne sau cereale, precum orezul. Aceste mâncăruri s-au bazat dintotdeauna pe o varietate de amestecuri de condimente, cunoscute în India sub numele de „masala”. Acestea amestecuri variază în funcție de zona geografică și de specificul culinar local, unele fiind mai dulci, iar altele mai iuți.

Printre aceste condimente s-au regăsit, mai ales în trecut, dar uneori sunt folosite și în zilele noastre - frunzele arborelui „Murraya koenigii”, un arbore originar din sudul Indiei și Sri Lanka, denumit și „neem dulce”. Frunzele au o aromă intensă, asemănătoare citricelor și sunt adăugate de mii de ani la mâncărurile tradiționale denumite „kari”. Din acest motiv, arborele a primit și denumirea de „arbore de curry”.

Numele de „curry” a fost popularizat în special de către coloniștii britanici din India și Pakistan, fiind introdus pentru prima oară în secolul al XVIII-lea într-o adaptare britanică a unei rețete indiene de „kari”. Din acest punct, mâncărurile „kari”, dar și amestecurile de condimente indiene folosite, vor fi denumite ambele, la modul generic, prin „curry”. Tot în această perioadă, britanicii au inventat pulberea de curry, un amestec de diverse condimente folosite de indieni în aromatizarea „kari”-ului. Această pulbere comercializată nu este însă un amestec indian tradițional, ci o selecție de condimente specifice gastronomiei indiene, amestecate în diferite combinații și proporții, după rețeta particulară a comerciantului, specifică țării de proveniență.

 

Ingrediente ale pulberii de curry

 

Întrucât nu există o rețetă unică, standard, a acestui mix de condimente, pulberea de curry există sub mai multe sortimente și conține un număr variabil de condimente (de la 5 și până la 20). Majoritatea amestecurilor de curry au la bază chimion, coriandru și turmeric. Conferă un gust aparte și o culoare frumoasă mâncărurilor în care este adăugat.

Pulberea de curry de la Solaris conține ingrediente precum: turmeric, sare, schinduf, chimion, fenicul, coriandru, usturoi, piper cayenne, ghimbir, piper negru.

Turmericul sau șofranul indian reprezintă unul dintre ingredientele principale ale amestecului de curry. Îndeplinește în special rolul de „colorant” natural, conferă pulberii o culoare galbenă, specifică. Acesta conține curcumină, o substanță activă principală cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante certe.

Schinduful are o aromă specifică, intensă, conferă amestecului un gust dulce amărui. Conferă vitalitate și rezistență organismului, contribuie la dezvoltarea masei musculare.

Chimionul (sau chimenul indian), coriandrul și feniculul sunt aromate și au, la modul general, efecte carminative și îmbunătățesc puterea digestivă. Chimionul are un gust picant, coriandrul este amar și astringent, în timp ce feniculul este dulce.

Usturoiul din compoziția amestecului de curry conferă o aromă gustoasă mâncărurilor. Usturoiul este un antibiotic natural, remediu digestiv și are unele proprietăți regeneratoare.

Piperul cayenne este fructul ardeiului iute Cayenne și are gust iute. Conține capsaicină, care are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antitumorale. Similar, ghimbirul și piperul negru sunt iuți, antioxidante și energizante, scad nivelul colesterolului „rău”.

Valori medii nutriționale 

 

  • Valoare energetică 1384,73 kJ / 328,51 kcal
  • Grăsimi 9,15 g din care acizi grași saturați 1,17 g 
  • Glucide 48,7 g din care zaharuri 1,32 g 
  • Proteine 12,84 g
  • Sare 15,65 g

 

Proprietăți nutritive

 

O lingură de pulbere de curry (aproximativ 6 g) conține:

  • 2.92 g – glucide
  • 0.77 g – proteine
  • 0.54 g – lipide
  • 0.93 g – sare
  • 19.71 – calorii

În ceea ce privește conținutul de vitamine și oligoelemente al amestecului de curry, regăsim:

  • vitaminele A, B1, B2, B3, B5, C, E, K
  • minerale precum: îndeosebi mangan și fier, dar și cupru, seleniu, magneziu, calciu, sodiu, fosfor, potasiu, zinc.

 

Cum se prepară

 

Pulberea de curry se obține prin amestecul în diferite proporții și combinații a pulberii obținută prin măcinarea diverselor semințe, boabe sau plante cu rol condimentar, ce au fost în prealabil uscate.

Gustul pulberii este diferit, în funcție de condimentele selectate și de proporția acestora în cadrul acelui amestec. În general, curry este sărat și aromat ori picant, în sortimentele ce conțin ardei iute sau piper.

Culoarea pulberii variază și ea în funcție de origine. Astfel, poți întâlni curry galben (cel mai frecvent), dar și curry cu nuanțe maronii sau roșiatice (adesea provenind din India).

Cel mai adesea, pulberea de curry se dizolvă în ghee (unt clarifiat), ulei de cocos sau de măsline încălzit pe foc, la temperatură minimă. Se amestecă constant, timp de 1-2 minute, după care se ia de pe foc și se adaugă tocănițelor din legume, sosurilor, mâncărurilor din carne sau pește. Este gustos în combinație cu orez și leguminoase, precum năut, linte sau fasole. Se poate adăuga și în supe sau ciorbe de inspirație asiatică.

În ceea ce privește felul de mâncare denumit curry, acesta este diferit de la o zonă geografică la alta. Curry este un preparat tradițional specific atât în India, cât și în Thailannda, Malaezia, China, Japonia, Africa de Sud.

Cele trei categorii principale de curry sunt:

  • curry indian
  • curry thailandez (thai curry)
  • curry japonez

Curry-ul indian include, în cele mai multe rețete, năut și linte și se numește (dhal). Regăsim în compoziția lui condimente precum: schinduf, chimion, cardamom sau scorțișoară.

Curry-ul thailandez conține lemongrass, rădăcină de galangal și alte condimente. Se adaugă, de regulă, lapte de cocos sau cremă de nucă de cocos la mâncărurile preparate.

Curry-ul japonez se prepară mai ales ca sos, adăugat peste orez sau tăiței (noodles), în combinație cu diferite tipuri de carne și legume (în special ceapă, cartofi și morcovi).

Există și unele fuziuni între aceste tipuri. Poți întâlni și denumiri precum: curry masaman, curry panang, pastă de curry roșie, verde sau galbenă. Unele dintre acestea prezintă intensități diferite ale gustului picant.

Detalii

SKU
5002
EAN
5941828002096
Categorii
Greutate
0.11 kg
Brand

CE SPUN CLIENTII DESPRE PRODUS

Părerile tale contează! Fii parte din comunitatea NoSugarShop și ajută-i și pe ceilalți să aleagă informat. Ai testat acest produs? Spune-ne cum ți s-a părut!
Scrie un review