OREZ BASMATI 500g SOLARIS
Descriere
OREZ BASMATI 500g SOLARIS
Ingrediente
Orez Basmati.
Valori nutriționale
- Valoare energetică 1491 kJ / 351 kcal
- Grăsimi 0,8 g din care acizi grași saturați 0 g
- Glucide 77,7 g din care zaharuri 0,5 g
- Fibre 1 g
- Proteine 7,8 g
- Sare < 0,01 g
Ce este orezul Basmati
Basmati este un soi de orez parfumat, cu bob lung și subțire și o aromă delicată. Orezul Basmati se cultivă în special în India și Pakistan, având un parfum deosebit, după cum ne sugerează chiar denumirea sa. Cuvântul „basmati” semnifică „plin de aromă” în limba hindi. În unele regiuni a fost supranumit „regele orezului parfumat”.
Orezul Basmati este nelipsit din bucătăria indiană, dar îndrăgit în toate colțurile lumii. După fierbere, are o textură ușoară și pufoasă. Boabele de orez fiert rămân separate și nu se lipesc între ele, precum orezul cu bob rotund sau alte tipuri de orez.
Basmati poate fi achiziționat decorticat sau integral. În ambele variante, este bogat în carbohidrați, în special în amiloză (polizaharidă ce intră în compoziția amidonului). Acesta este motivul pentru care textura acestui tip de orez nu devine lipicioasă prin fierbere.
În compoziția orezului Basmati mai regăsim:
- proteine și aminoacizi;
- fibre;
- vitamine din complexul B: B1, B3, B6, B9;
- mangan, fier, seleniu, magneziu, zinc, fosfor;
- gamma–oryzanol (în orezul integral);
- 2-acetil-1-pirolină (compus chimic care conferă orezului parfumul specific) – prezent într-o proporție de 12 ori mai mare decât în alte soiuri de orez.
Comparativ cu alte tipuri de orez, Basmati are un indice glicemic mic, cuprins între 50-58, în funcție de varietate. Poate fi consumat de către persoanele diabetice întrucât nu produce o creștere bruscă a glicemiei, ca în cazul altor cereale sau a produselor obținute din făină albă.
Este ușor digerabil și nu conține gluten, fiind recomandat în dieta persoanelor cu afecțiuni celiace sau intoleranță la gluten.
Consumul de orez are efecte tonice asupra organismului, susține buna funcționare a sistemului digestiv, a inimii, a mușchilor. Ajută la menținerea sănătății oaselor și creierului, conferă energie și vitalitate și susține copiii aflați în creștere.
Cum se prepară orezul Basmati
În cazul acestui tip de orez, este ideală folosirea unui aparat de gătit cu aburi sau a unui aparat pentru fiert orez. Cu toate acestea, poți obține un orez la fel de pufos și delicios, în doar 15-20 minute, folosind metoda potrivită. Există în principal două modalități prin care îl poți fierbe:
- fierbere cu absorbția completă a apei: metoda presupune ca la o măsură (ex: o cană) de orez, să adaugi 3 măsuri de apă. Înainte de aceasta, spală și clătește în două-trei ape orezul, pentru a elimina eventuale impurități și o parte din amidon. Adaugă orezul în apa clocotită, împreună cu puțină sare și lasă-l la fiert până când boabele de orez sunt moi și au absorbit apa în totalitate. Gătește la foc mic sau mediu, amestecând periodic.
- fierbere în volum mare de apă + strecurare: la o măsură (ex: o cană) de orez spălat și clătit în prealabil, adaugă 1,5 până la 2 litri de apă și sare, după gust. Verifică boabele de orez la circa 10-15 minute după ce apa a început să fiarbă. Atunci când orezul este fiert și ajunge la consistența dorită de tine, oprește focul și strecoară orezul. Orezul fiert va avea bobul întreg și pufos.
Basmati își dublează volumul după fierbere, nu devine lipicios și se digeră ușor. Poate fi consumat simplu, ca o garnitură sau poate fi adăugat în salate și diverse mâncăruri.
Se poate prepara și după metoda folosită pentru a găti risotto. Aceasta presupune să adaugi orezul (în prealabil spălat) într-o tigaie în care ai călit în puțin ulei ceapă și usturoi, împreună cu un mix de condimente și legume pe care îl preferi. După ce amestecul se călește un timp, se adaugă orezul. După câteva minute, se adaugă fie supă limpede de legume, fie apă, lăsând la fiert orezul acoperit, până când devine moale și absoarbe o mare parte din lichidul adăugat.