FULGI DE SECARA 500gr SOLARIS(punga)
Description
Ingrediente
Secară boabe
Solaris a pregătit pentru tine fulgi de secară 100% naturali, fără aditivi sau conservanți, obținuți printr-un proces tehnologic simplificat, la temperaturi care nu afectează compoziția nutritivă a cerealei.
Valori nutriționale ale fulgilor de secară
Fulgii de secară sunt obţinuţi din cereale integrale și au o valoare nutritivă deosebită. Datorită tehnologiei de fabricație, nu se modifică și nu sunt alterate calitățile naturale ale boabelor de orz.
Sunt bogați în carbohidrați complecși, fibre (arabinoxilan, beta-glucan șamd) și proteine.
100 g de fulgi de secară prezintă următoarele valori medii nutriționale:
- Valoare energetică – 1197 kJ/ 286 kcal
- Grăsimi – 3,4 g (din care acizi grași saturați – 0,6 g)
- Glucide – 53,1 g (din care zaharuri – 1,2 g)
- Proteine – 10,3 g
- Sare – 0,005 g
Fulgii de secară mai conțin fitosteroli, antioxidanți, aminoacizi (triptofan, lizină, fenilalanină șamd) și o serie de vitamine și minerale valoroase pentru un organism sănătos.
Secara este bogată în mangan, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, fier, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E.
Câte calorii au fulgii de secară?
Fulgii de secară aduc un aport energetic de 286 kcal/ 1197 kJ.
Ce beneficii au fulgii de secară?
Deși nu se numără printre cei mai faimoși fulgi obținuți din cereale, fulgii de secară sunt bogați în nutrienți și sățioși, aduc un plus de energie și conferă un tonus general bun.
Secara este o cereală consistentă, ce este consumată încă din Antichitate. Numită și „cereala săracilor”, în realitate, secara crește și se dezvoltă chiar și în cele mai aride soluri. Bobul de secară seamănă cu cel de grâu, dar este mai lung și subțire, de culoare verde cenușiu.
Secara și fulgii de secară îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv, te ajută să îți menții greutatea corporală optimă, reglează tensiunea arterială și protejează sănătatea cardiovasculară, reduc riscul de a dezvolta diabet.
Să descoperim împreună în continuare mai multe despre fulgii de secară, beneficiile și contraindicațiile lor.
- aduc organismului un aport de vitamine și minerale – fulgii de secară conțin o serie de vitamine, minerale și fibre, nutrienți ce aduc o mulțime de beneficii sănătății.
- manganul are puternice proprietăți antioxidante, ce reduc riscul de apariție al bolilor. Împreună cu zincul și calciul, susține dezvoltarea oaselor și densitatea osoasă. Îmbunătățește funcțiile creierului, protejându-l de efectele nocive ale radicalilor liberi.
- magneziul susține mai mult de 300 de reacții enzimatice din organism. Asigură controlul asupra funcționării mușchilor, dilată vasele de sânge, are efect calmant asupra plexului cardiac. Favorizează somnul și are acțiune antistres.
- fosforul tonifică sistemul nervos, asigură structura oaselor, dinților și unghiilor, susține metabolismul energetic. Favorizează creșterea, menținerea sau repararea țesuturilor și celulelor, producția de ADN și ARN.
- vitaminele din complexul B – tiamina (B1) și niacina (B3) ajută la menținerea unui nivel ridicat de energie. Riboflavina (B2) menține sănătatea sistemului nervos, a părului și pielii, îmbunătățește producția de energie. Piridoxina (B6) este implicată în metabolismul aminoacizilor, în producția de celule roșii și în secreția neurotransmițătorilor. Folatul (B9) ajută la prevenirea malformațiilor congenitale, susține creșterea celulelor și diviziunea celulară adecvată. - conferă sațietate și asigură controlul asupra apetitului – fibrele din compoziția secarei au o capacitate neobișnuit de mare de a absorbi apa, conferind o senzație pronunțată de sațietate și prevenind supra-alimentarea și poftele alimentare excesiv. Potrivit unui studiu, pacienții care au primit același aport caloric la micul dejun, dar care au consumat porridge din fulgi de secară în locul celui din fulgi de grâu sau alte cereale s-au simțit mai sătui și nu au avut nevoie să consume alte alimente timp de până la 8 ore după masă.
- îmbunătățesc sănătatea digestivă – secara ajută sistemul digestiv să funcționeze în mod eficient, reducând nivelul metaboliților. Un nivel scăzut de metaboliți, precum și un conținut ridicat de fibre implică o deplasare mai eficientă a alimentelor la nivelul tractului digestiv și o eliminare mai bună a deșeurilor și toxinelor. Aceasta reduce riscul de apariție al constipației, a cancerului colorectal, a blocajelor de la nivelul intestinelor. Totodată, secara conține și prebiotice ce măresc numărul bacteriilor prietenoase din intestin, îmbunătățind microbiota intestinală și sănătatea digestivă.
- sunt benefici în diabet – fulgii de secară sunt bogați în fibre solubile și au un indice glicemic mai mic decât cele mai multe dintre cerealele frecvent consumate. Acest tip de fibre te ajută să diminuezi riscul de a te îmbolnăvi de diabet de tip 2 întrucât favorizează menținerea sub control a glicemiei. La acest efect contribuie și carbohidrații complecși din fulgii de secară, carbohidrați ce sunt asimilați lent și nu provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Un studiu a arătat că fulgii și pâinea din secară ajută la controlul glicemiei post-prandiale, reduc riscul apariției diabetului de tip 2 și au un efect benefic asupra răspunsurilor hormonale în cazul diabeticilor.
- te ajută să slăbești – fulgii de secară conferă rapid sațietate de lungă durată, suprimând apetitul și poftele alimentare dintre mese. Te ajută să mănânci mai puțin la următoarea masă și să reduci astfel grăsimea corporală. În special datorită tipului de fibre conținute, secara este o cereală de preferat în locul grâului sau orzului atunci când îți dorești să pierzi surplusul de kilograme.
- Potrivit unui studiu, pâinea din secară conține de 4 ori mai multe fibre și cu 20% mai puține calorii decât pâinea albă obișnuită. Totodată, conform unor alte studii, pâinea din secară poate reduce foamea până la 8 ore.
- mențin sănătatea inimii – alimentele bogate în fibre, cu un indice glicemic mic (cum sunt și fulgii de secară) pot îmbunătăți nivelul colesterolului „bun” (HDL) și îl pot elimina pe cel „rău” (LDL), acest tip de colesterol putând înfunda arterele și provoca boli de inimă, precum ateroscleroza. În același timp, fulgii de secară ajută organismul să regleze tensiunea arterială cu ajutorul magneziului și potasiului din compoziție.
- îmbunătățesc performanța metabolică – comparativ cu alte cereale ce aparțin aceleiași familii botanice, secara s-a dovedit a avea acțiunea cea mai puternică de optimizare a performanței metabolice a celulelor noastre. De asemenea, ajută la reglarea genelor din organism care determină ca o persoană să fie mai susceptibilă la diverse boli. Unele cercetări au arătat că înlocuirea unei diete ce constă în ovăz, grâu și cartofi cu alimente ce conțin secară poate diminua activitatea acelor gene care pot cauza diabet și alte probleme de sănătate.
- conferă rezistență oaselor și dinților – fulgii de secară conțin mangan, magneziu, calciu și fosfor, minerale care ajută la dezvoltarea și menținerea unor oase și dinți puternici.
Cum se consumă fulgii de secară?
Fulgii de secară sunt delicioși, se înmoaie rapid în lichidele calde și sunt ușor digerabili.
Îi poți consuma în diferite moduri, în combinații reci sau calde, în preparate simple sau mai complexe.
Iată cum se prepară fulgii de secară și câteva modalități în care îi poți utiliza:
- Sunt ideali la micul dejun. Poți servi fulgii de secară cu lapte, iaurt sau suc de fructe, împreună cu fructe proaspete sau uscate, alune, nuci, miere sau alte topping-uri preferate.
- O altă variantă este aceea a unui gustos terci din fulgi de secară, perfect pentru a fi savurat cald în zilele reci.
- Pot fi incluși în diferite mâncăruri: în salate, supe, în compoziția unor chifteluțe cu legume și condimente. Pentru aceasta, pot fi lăsați la înmuiat circa 10 minute înainte de a-i adăuga în mâncăruri.
- Sunt potriviți și în compoziția unor amestecuri precum granola, musli ori trail mix-uri, combinați cu fructe uscate, fulgi de cocos, nuci și semințe.
- Cu ajutorul fulgilor de secară poți prepara dulciuri crocante, diverse aluaturi și preparate dulci pregătite în cuptor.