GRAU SPELTA 500gr SOLARIS
Description
Ingrediente
- Grâu spelta.
Ce este grâul spelta?
- Considerat strămoșul grâului comun (Triticum aestivum), grâul spelta (Triticum spelta) este cultivat încă din Antichitate, fiind una dintre cele mai vechi culturi de cereale din istoria omenirii. În Europa Evului Mediu era chiar un aliment de bază pentru localnici, deosebit de hrănitor și apreciat pentru calitățile sale nutritive.
- Grâul spelta este o cereală străveche, înrudită cu orzul și secara, o specie de grâu care și-a redobândit în ultimul timp popularitatea, mai ales în agricultura ecologică. Cel mai adesea, grâul spelta este ecologic. Necesită cantități mai mici de îngrășământ decât alte tipuri de grâu și nu implică folosirea unor pesticide toxice.
- Spelta este asemănător ca înfățișare cu grâul comun, dar bobul este protejat la exterior de o coajă mai tare și dură, iar conținutul său nutrițional este ușor diferit. În forma sa integrală, furnizează organismului un procent mai ridicat de proteine, aminoacizi, unele vitamine și minerale, comparativ cu grâul clasic.
- Poate fi consumat ca atare sau sub formă de făină integrală, folosit pentru a prepara pâine, paste, fursecuri, torturi și plăcinte delicioase, dar și unele mâncăruri sărate. Are o aromă deosebită, un gust discret de nucă.
Ce conține grâul spelta?
- Grâul spelta este bogat în carbohidrați complecși cu asimilare lentă și fibre dietetice. Are un conținut mai ridicat de proteine, aminoacizi și grăsimi decât grâul, dar unul mai mic de fibre (mai ales insolubile).
- Prezintă concentrații mari de fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5) și folat (vitamina B9), mai mari decât în cazul grâului.
- De asemenea, grâul spelta este bogat în triptofan (aminoacid esențial, precursor al serotoninei și melatoninei) și conține o formă de gluten mai solubilă în apă și mai ușor de digerat comparativ cu glutenul din grâul obișnuit.
Valori medii nutriționale 100 g
- Valoare energetică - 1414 kJ/ 338 kcal
- Grăsimi - 2,4 g (din care acizi grași saturați - 0,4 g)
- Glucide - 71,4 g (din care zaharuri - 6,8 g)
- Proteine - 14,6 g
- Sare - 0,02 g
Potrivit FoodData central, în aceeași cantitate de grâu spelta intră o serie de vitamine și minerale valoroase pentru un organism energic și sănătos:
· mangan – 3 mg (143% din DZR)
· fosfor – 401 mg (57% din DZR)
· niacină (B3) – 6,84 mg (46% din DZR)
· magneziu – 136 mg (38% din DZR)
· zinc – 3,28 mg (35% din DZR)
· fier – 4,44 mg (34% din DZR)
· tiamină (B1) – 0,36 mg (32% din DZR)
· piridoxină (B6) – 0,23 mg (18% din DZR)
· folat (B9) – 45 mcg (11% din DZR)
· riboflavină (B2) – 0,11 mg (9% din DZR)
· potasiu – 388 mg (8% din DZR)
· vitamina E – 0,79 mg (5% din DZR)
· calciu – 27 mg (3% din DZR)
· sodiu – 8 mg (1% din DZR)
Ce beneficii are consumul de grâu spelta?
Beneficiile grâului spelta sunt cunoscute încă din secolul al XI-lea. Sfânta Hildegard din Bingen, iubitoare de plante și bună cunoscătoare a acțiunilor terapeutice ale acestora, consemna beneficiile grâului spelta, pe care îl considera un aliment natural excelent, bogat în substanțe nutritive optim dozate și echilibrate.
Să descoperim împreună mai multe despre grâul spelta și beneficiile includerii sale în dietă:
- îmbunătățește nivelul colesterolului – această varietate de grâu este bogată în fibre solubile care reduc absorbția colesterolului din alimente în fluxul sanguin. Potrivit studiilor, acestea au un efect reducător atât asupra colesterolului total, cât mai ales asupra colesterolului „rău” (LDL), menținând în organism un raport echilibrat între acizii grași. În același timp, un aport mărit de fibre în alimentație poate mări nivelul colesterolului „bun” (HDL). Conform unor cercetători, cu cât dieta este mai bogată în fibre, cu atât nivelul colesterolului HDL este mai ridicat.
- poate diminua tensiunea arterială – consumul de grâu spelta poate reduce hipertensiunea prin intermediul conținutului ridicat de fibre. Analiza unui număr de 24 de studii a arătat că suplimentarea fibrelor din alimentație a avut efecte benefice, reglatoare ale tensiunii arteriale, mai ales asupra adulților trecuți de 40 de ani și a tinerilor.
- previne creșterile bruște ale glicemiei și reduce riscul apariției diabetului – fibrele din grâul spelta încetinesc digestia și preîntâmpină creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge după mese (glicemia post-prandială). O recenzie publicată în anul 2013 susține că prin consumul a cel puțin 2 porții de cereale integrale pe zi poate fi redus în mod semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2. În plus, întrucât reglează eliberarea de insulină și glucoză în organism, facilitează o mai bună gestionare a diabetului pentru cei care suferă de această boală.
- susține digestia și sănătatea gastro-intestinală – fibrele și ceilalți nutrienți din grâul spelta hrănesc bacteriile prietenoase din sistemul digestiv, reduc inflamațiile și favorizează buna funcționare a digestiei. De asemenea, fibrele ușurează eliminarea scaunelor, măresc viteza de absorbție a nutrienților și reduc șansele de a te confrunta cu constipație, flatulență, balonare. Potrivit unor surse științifice, o dietă bogată în fibre poate reduce riscul bolii diverticulare, o boală ce afectează colonul.
- protejează sănătatea inimii – o dietă bogată în fibre reduce nivelurile ridicate ale colesterolului și tensiunii arteriale, menținând sub control acești 2 factori de risc majori ce pot cauza afecțiuni cardiovasculare. O meta-analiză efectuată asupra unui număr de 18 studii a arătat că persoanele care au consumat cele mai multe cereale integrale au fost cu 21% mai puțin expuse riscului de apariție a bolilor cardiace. De asemenea, conform unui studiu ce a implicat peste 247 000 de participanți, persoanele cu aportul cel mai mare de cereale integrale în alimentație au prezentat un risc semnificativ redus de a se confrunta cu accidente vasculare cerebrale.
- poate îmbunătăți circulația sanguină – grâul spelta conține o cantitate însemnată de fier, mineral esențial în producția de globule roșii și hemoglobină. Atunci când numărul eritrocitelor (celulelor roșii din sânge) este ridicat, în organism există un flux sanguin bun ce oxigenează organele și țesuturile, un ritm de vindecare accelerat, un nivel de energie crescut și un metabolism funcțional. O circulație sanguină optimă poate susține inclusiv creșterea părului, iar un conținut optim de fier poate preveni anemia, astfel că grâul spelta are proprietăți anti-anemice.
- menține sănătatea oaselor – spelta conține o gamă vastă de minerale esențiale pentru sănătatea oaselor. Aceste minerale susțin dezvoltarea țesutului osos și pot preveni în mod activ osteoporoza și alte afecțiuni datorate înaintării în vârstă, care slăbesc sau degradează oasele. Conținutul ridicat de proteine împreună cu fosforul din grâul spelta fac ca această cereală să fie deosebit de valoroasă pentru dezvoltarea și creșterea unor noi țesuturi, a vaselor de sânge, mușchilor, a oaselor.
- te ajută să îți menții sub control greutatea corporală – alimentele bogate în fibre te ajută să pierzi surplusul de kilograme nedorit și să menții o greutate sănătoasă, reducând riscul obezității. Fiind bogat în carbohidrați complecși cu asimilare lentă, proteine și fibre, grâul spelta conferă sațietate un timp îndelungat și previne supra-alimentarea. Un studiu sugerează că unele modificări mici și simple (cum ar fi creșterea aportului de fibre până la 30 g pe zi) sunt suficiente pentru a te ajuta să slăbești ușor și sănătos.
Pentru a te bucura de beneficiile sale, găsești grâu spelta la preț accesibil în magazinul nostru online.