MEI DECORTICAT 500gr SOLARIS

SOLARIS
RON 11.99 (VAT included)
Transport gratuit pe teritoriul Romaniei pentru comenzi mai mari de 200lei
SOLARIS
Product code - SKU 5160
EAN 5941828000269
Available in 2-3 days from the order date
TRANSPORT GRATUIT
peste 200lei
PLĂȚI SIGURE
cu card bancar
LIVRARE RAPIDĂ
24 - 48h
DEPOZIT CERTIFICAT
ECO și DSV
LIVRĂRI
în toată Europa

Description

MEI DECORTICAT 500gr SOLARIS

Meiul (Panicum miliaceum) este o plantă erbacee din familia gramineelor, cu inflorescența ramificată, flori alb-gălbui și semințe mici și rotunde. Boabele sunt de culoare galbenă, gri, maro sau roșie, în funcție de soiul de mei de la care provin. Sunt bogate în nutrienți valoroși pentru o alimentație sănătoasă.

Se consideră că meiul este una dintre cele mai vechi cereale din lume, fiind cultivat de mii de ani în Africa și Asia. Culturile de mei sunt spornice și foarte rezistente la condiții nefavorabile, în special la secetă și sol mai puțin fertil. Meiul este folosit și ca hrană pentru păsări și alte animale.

 

Valori medii nutriționale 100 g

  • Valoare energetică - 1583 kJ/ 378 kcal
  • Grăsimi - 4,2 g (din care acizi grași saturați - 0,7 g)
  • Glucide - 72,9 g (din care zaharuri - 0 g)
  • Fibre - 8,5 g
  • Proteine - 11 g
  • Sare - 0,005 g


Ce contine meiul decorticat?
 


Meiul decorticat contine 73% carbohidrati complecsi, 11% proteine, 8,5% fibre şi un procent mic de grasimi de circa 4%. Meiul este o sursa bogata de aminoacizi, enzime, vitamine din complexul B, fosfor, magneziu, mangan, cupru, fier, siliciu, antioxidanti si alti micronutrienti sau fitochimicale valoroase pentru un organism sanatos. Mai specific, in compozitia boabelor de mei intra:

·       vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), E, K;

·       minerale – fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, mangan, cupru;

·       antioxidanti – acid ferulic si alti acizi polifenolici, flavonoide (proantocianidine, catehine), lignani, saponine;

·       siliciu – un mineral esential pentru sanatatea parului, a pielii, dintilor si unghiilor

 

Ce proprietati are meiul decorticat?


Boabele de mei au mai ales proprietati nutritive, revitalizante, tonice, echilibrante la nivel nervos, demulcente, alcalinizante, antioxidante, hipocolesterolemiante.


 

Beneficiile meiului decorticat

 

Meiul este un super-aliment si totodata „cereala cea mai bogata in substante nutritive din intreaga lume”, potrivit unor nutritionisti de renume. Considerat poate la fel de important precum graul, meiul a fost si este un aliment de baza pentru numeroase popoare. In plus, nu contine gluten in mod natural, fiind ideal in boala celiaca si in intoleranta la gluten.

Datorita proprietatilor sale, fitoterapia il recomanda in starile de anemie, convalescenta, astenie fizica si psihica, surmenaj, in graviditate, senescenta, afectiuni digestive, renale si nu numai.

Fiind un aliment remediu, meiul este inclus (impreuna cu graul, orezul si hrisca) in regimul nr. 7 al dr. George Oshawa, un regim de 10 zile considerat eficient in reechilibrarea organismului si in vindecarea mai multor afectiuni.

Sa descoperim in continuare mai multe despre meiul decorticat si beneficiile sale:

 

  • reduce colesterolul și protejează sănătatea inimii – având un conținut considerabil de fibre solubile, meiul scade nivelul colesterolului „rău” și al trigliceridelor. În plus, crește nivelul colesterolului „bun” (HDL) și stimulează secreția adiponectinei, un hormon antiinflamator care susține descompunerea acizilor grași și protejează inima. Ajută la prevenirea aterosclerozei și altor afecțiuni cardiace.
  • acțiune antioxidantă – meiul este bogat în compuși fenolici (în special în acid ferulic și catehine) care protejează organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ. Potrivit studiilor realizate, acidul ferulic are proprietăți antiinflamatorii, facilitează vindecarea rapidă a rănilor și protejează pielea. Catehinele ajută la eliminarea metalelor grele din organism.
  • conferă energie – meiul este hrănitor și vitalizant, fiind recomandat în convalescență, astenie fizică și psihică, pe durata sarcinii.
  • menține glicemia la parametrii optimi – prin conținutul bogat în fibre și carbohidrați complecși care se digeră lent, prevenind creșterea bruscă a glicemiei după mese. Consumul de mei este indicat în cazul diabetului.
  • nu conține gluten în mod natural – meiul este o cereală fără gluten, recomandată pentru persoanele ce suferă de boala celiacă și pentru persoanele intolerante la gluten.
  • susține digestia și sănătatea gastro-intestinală – meiul conține fibre solubile și insolubile, benefice pentru sistemul gastro-intestinal. Stimulează digestia, peristaltismul intestinal și menține (cu ajutorul fibrelor prebiotice) echilibrul microflorei intestinale. Elimină flatulența și constipația, reduce riscul apariției cancerului de colon.
  • menține sănătatea oaselor, dinților și părului – datorită conținutului bogat în fosfor, magneziu și calciu al meiului.
  • alcalinizează organismul – meiul este un aliment alcalin care ajută la neutralizarea cu succes a acidității excesive din organism. Un pH acid și o aciditate crescută în organism pot induce oboseală accentuată și scăderea imunității, conducând la apariția unor afecțiuni diverse: de la osteoporoză, diabet și tulburări digestive până la cancer.
  • stimulează refacerea țesuturilor – fosforul (aflat în procent ridicat în boabele de mei) are un rol important în formarea celulelor și țesuturilor, dar și în regenerarea și refacerea lor. Este benefic îndeosebi pentru oase și sistemul nervos.
  • previne formarea calculilor biliari – potrivit unui studiu științific, conținutul de fibre insolubile al meiului accelerează tranzitul intestinal și reduce secreția de acizi biliari. Menținând un nivel scăzut al acestor acizi, protejează și previn formarea calculilor biliari.
  • menține sănătatea oaselor, dinților și părului – datorită conținutului bogat în siliciu, fosfor, magneziu și calciu al meiului.

 

Cum se prepară meiul decorticat

 

Meiul este o cereală hrănitoare și gustoasă, cu o aromă dulceagă, plăcută. Se îmbină excelent cu multe alimente, fiind potrivit atât în combinații sărate, cât și dulci. Neavând un gust foarte intens, meiul preia aromele ingredientelor, condimentelor și sosurilor împreună cu care este pregătit sau combinat.

Înainte însă de a-l adăuga în diverse preparate, este necesar ca mai întâi să îl fierbi. În funcție de cantitatea de apă adăugată pentru a-l fierbe, poți obține mei „pufos”, cu bobul întreg (având o textură similară orezului) sau cremos (cu consistența unui porridge).

 

  1. Pentru a obține mei „pufos”, cu bobul întreg: curăță în prealabil meiul de eventualele impurități și clătește-l sub un jet de apă. Într-o oală, adaugă la o parte de mei două părți de apă. Când apa dă în clocot, micșorează focul, adaugă puțină sare și acoperă oala cu un capac, lăsând meiul să fiarbă aproximativ 20 de minute sau până când boabele devin moi.

În acest caz, consistența meiului va fi asemănătoare cu orezul, fiind ideală pentru a-l servi ca atare sau pentru a-l adăuga în salate ori diverse mâncăruri cu legume.

  1. Pentru a obține mei cremos (cu consistența unui porridge/terci): adaugă minim trei părți de apă la o parte de mei. Lasă la fiert câteva minute în plus, amestecând periodic și completând cu apă dacă este necesar. Poate fi servit în varianta dulce (cu miere, nuci, stafide, fructe, puțin lapte vegetal) sau sărat (cu sare, ulei, diverse condimente).

 

Pentru o aromă mai pregnantă și un plus de savoare, poți coace în prealabil boabele de mei într-o tigaie sau oală (fără ulei), la foc mediu, timp de aproximativ 5 minute. Amestecă constant și lasă meiul să se coacă până când boabele devin aurii. Parcurge apoi aceiași pași enumerați anterior pentru a-l fierbe.

Details

SKU
5160
EAN
5941828000269
Weight
0.51 kg
Brand

CE SPUN CLIENTII DESPRE PRODUS

Părerile tale contează! Fii parte din comunitatea NoSugarShop și ajută-i și pe ceilalți să aleagă informat. Ai testat acest produs? Spune-ne cum ți s-a părut!
Scrie un review