SCHINDUF MACINAT100gr SOLARIS
Description
Pulberea de schinduf este bogată în proteine, vitamine B, fier și alte minerale, fitosteroli. Acești compuși îi conferă schindufului beneficii valoroase. Schinduful ajută la dezvoltarea musculaturii și îmbunătățește rezistența organismului. Susține metabolismul lipidic și reduce colesterolul „rău”. Combate anorexia prin stimularea apetitului și anemia, prin conținutul de fier. Se recomandă adesea schinduf pentru potența sexuală, tratarea frigidității sau impotenței. Este potrivit pentru a condimenta mâncărurile din legume, cereale (mai ales orezul) sau leguminoase, sosurile pentru paste sau salate, brânzeturile. Se poate consuma si sub formă de ceai de schinduf (macerat sau infuzie).
Schinduful conferă multiple beneficii organismului, dacă vei alege să îl integrezi în alimentație. Multe dintre aceste beneficii se datorează conținutului nutrițional bogat în macro și micronutrienți.
Schiduful conține aproximativ 30% proteine și 25% fibre. De asemenea, este o sursă importantă de:
- vitamine: A, B1, B2, B3 (niacină), B6 (piridoxină) și B9.
- minerale: fier (cu 98% mai mult decât alte alimente), dar și potasiu, magneziu, calciu, cupru, zinc.
Schinduful conține antioxidanți, taninuri, fitosteroli, cumarină, fitoestrogeni, saponine și lecitină. Beneficiile pe care le conferă consumul sau administrarea de schinduf rezidă în proprietățile pe care acesta le are.
Schinduful este: antiinflamator, hipoglicemiant, hipocolesterolemiant, afrodisiac, tonic nutritiv, detoxifiant, stimulent al metabolismului, dezobstruant limfatic, având următoarele acțiuni terapeutice:
- scade nivelul glicemiei – schinduful scade nivelul de zahăr din sânge prin stimularea secreției de insulină, având, totodată, și un indice glicemic scăzut. Este recomandat ca adjuvant, în cazurile de diabet.
- reduce simptomele asociate menstruației și menopauzei – pulberea de schinduf acționează în special ca antiinflamator uterin, elimină crampele menstruale (dismenoreea). De asemenea, reglează sistemul hormonal și susține sănătatea aparatului genital feminin la menopauză. Aceste acțiuni se datorează în special fitoestrogenilor din compoziția schindufului.
- susține dezvoltarea musculaturii – schinduful conține proteine și fitosteroli, precum diosgenin, care poate fi considerat un precursor al steroizilor. Consumul de schinduf este recomandat mai ales sportivilor sau persoanelor active, care vor să își crească masa musculară și, implicit, rezistența organismului la efortul fizic intens, de lungă durată.
- scade nivelul colesterolului – susține metabolismul lipidic și contribuie la scăderea nivelului trigliceridelor și a colesterolului „rău” (LDL).
- stimulează lactația – datorită proprietăților galactogoge ale schindufului, evidențiate de unele studii, se recomandă ca femeile care alăptează să consume macerat de schinduf la câteva zile după nașterea copilului, pentru a crește secreția de lapte matern. Schinduful contribuie la buna funcționare a glandelor mamare.
- facilitează buna funcționare a sistemului gastrointestinal – facilitează digestia alimentelor, elimină dispepsia, colicile, diareea și dizenteria, în special datorită conținutului ridicat de fibre.
- susține activitatea sexuală – schinduful are proprietăți afrodisiace, crește libidoul, susține potența și activitatea sexuală. Crește nivelul de testosteron. Combate frigiditatea și impotența.
- remediu nutritiv – pulberea de schinduf este recomandată pentru anorexie, anemie, lipsa apetitului. Favorizează reglarea greutății corporale.
- conferă sănătate părului – datorită efectului remineralizant și vitaminizant al schindufului, este stimulat procesul de creștere a părului. Totodată, schinduful oferă volum și strălucire părului.
- tonic general – conferă vitalitate, reduce stările de oboseală, astenia fizică, surmenajul. Reduce răspunsul inflamator rezultat în urma exercițiilor fizice intense, accelerând recuperarea.
Cum se poate consuma
În alimentație, schinduful este folosit cel mai adesea pentru a condimenta unele preparate culinare, în special pe cele sărate. Poți adăuga semințe sau pulbere de schinduf la rețetele mâncărurilor favorite, în special la supe, mâncăruri cu legume, cereale (de exemplu: la orez), leguminoase. Schinduful este un condiment gustos și în unele salate, în sosuri, în preparatele ce conțin brânză sau alte produse lactate, în produsele de panificație (de exemplu, în unele lipii). Semințele de schinduf se pot adăuga și la murături sau la marinade.
Regăsim schinduful în special în gastronomia indiană și marocană. În ceea ce privește tradițiile culinare ale Indiei, schinduful reprezintă unul dintre ingredientele folosite pentru amestecurile de condimente (garam masala), împreună cu alte condimente precum: fenicul, chimion, coriandru, turmeric și ghimbir.
Schinduful este adăugat mai ales în rețetele de curry, chutney sau dhal. Uneori, este folosit ca înlocuitor al siropului de arțar în prepararea unor deserturi și băuturi. Nu în ultimul rând, schinduful poate fi folosit pentru a pregăti un ceai cu efecte terapeutice.