Consumul exagerat de zahar conduce la cresterea in greutate si la aparitia bolilor asociate acesteia. Probabilitatea aparitiei diabetului, a bolilor cardiovasculare, a hipertensinii arteriale, a cancerului si a multor altor maladii e mult mai mare in conditiile consumului exagerat de zahar. Clasicul zahar alb nu este singurul indulcitor periculos. In aceeasi categorie intra si siropul de porumb, sucurile de fructe, glucoza, dextoza sau maltodextrina. Asadar, atentie sporita la ceea ce contin produsele pe care le cumparati pentru consum. Diabetul Zaharul furnizeaza calorii goale, care sunt absorbite imediat de organism. Acesta raspunde prin eliberarea unui val de insulina, necesara metabolizarii glucidelor ingerate. Iata doar unul dintre motivele pentru care riscul aparitiei diabetului creste odata cu consumul fiecarei lingurite de zahar.
Bolile cardiovasculare Consumul excesiv de carbohidrati, precum zaharul rafinat, creste semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Glucidele nu cresc numai nivelul glicemiei, ci si al trigliceridelor, determinand un profil lipidic care duce la aparitia bolilor cardiovasculare. Cu cat mai mare consumul de zahar, cu atat mai ridicate sansele de a creste nivelul trigliceridelor. Acest lucru duce la scaderea HDL (colesterolul bun) si la cresterea LDL (colesterolul rau), la depunerea pe arterele coronare a placilor de aterom si, in final, la infarct miorcardic. Alte boli asociate cu obezitatea Consumul de zahar este in stransa corelatie cu cresterea in greutate si cu obezitatea. Excesul de kilograme creste riscul aparitiei multor altor boli, pe langa cele coronariene sau diabet. Nu trebuie sa uitam de hipertensiunea arteriala, de accidentele vasculare cerebrale, de boli ale colecistului si ale ficatului, ale aparatului respirator, ale colonului, dar si cele ginecologice. In plus, consumul de zahar se pare ca ridica semnificativ probabilitatea de a dezvolta diferite forme de cancer, ne spun cercetatorii. Ce facem in acest caz? In afara numarului mare de calorii, zaharul nu are niciun beneficiu pentru organism, iar potentialul sau nutritiv este nul. Medicii ne sfatuiesc sa reducem consumul de zahar, fara sa depasim o doza zilnica recomandata de cel mult 100 de calorii provenite din zaharuri. Atentie nu numai la bauturile racoritoare si la dulciuri, principalele surse de zahar din alimentele pe care le consumam zilnic. Trebuie sa fim atenti inclusiv la cerealele din comert, cu adaos de zahar pentru un gust mai bun. Se impune citirea cu atentie a etichetelor tuturor produselor pe care le achizitionati din magazine, de la produse de patiserie pana la aparent inofensivele mezeluri, si ele injectate cu sirop de glucoza. Formularile de tip „zahar obtinut din trestie de zahar”, „zahar din sfecla”, „zahar invertit” sau orice cuvant care se termina in „oza” aflat pe lista de ingrediente trebuie sa va atraga atentia.

Oana Stoian: neconsumatoare de zahar si aflata pe pozitii ferme impotriva acestui aliment deloc sanatos. Urmareste-o pe Oana pe:

Comentarii