Xylitol

ul (vine din grecescul: ξύλον, care înseamna "lemn" + suffix -itol) este un îndulcitor (sugar alcohol) folosit în mod natural ca un înlocuitor al zahărului. Se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci. Xylitolul este lafel de dulce precum zaharoza având însă doar doua treimi din calorii. Xylitolul este un compus organic cu formula (CHOH)3(CH2OH)2, cu un aspect similar zahărului, având de asemenea același gust ca zahărul, este un excelent ajutor pentru sănătate. XYLITOLUL NU este un îndulcitor artificial, ci un carbohidrat cu structură cristalizată, care se regăseşte în natură, aproape în toate fructele şi legumele. Un adult consumă zilnic câteva sute de miligrame de xylitol din legume şi fructe. Unii oameni consumă chiar 1-2 grame, în funcţie de dieta fiecăruia. În plus organismul nostru produce zilnic cca. 5-10 grame de xylitol. Xylitolul, care se găseşte în comerţ se extrage din coceanul de porumb şi din scoarţa unor copaci (in special mestean) Xylitolul este cunoscut de oamenii de ştiinţă de 115 ani. A fost descoperit de Emil Herman Fisher şi Rudolf Stahel în Germania şi M.G. Bertran în Franţa, independent unul de celălalt  (care au creat inițial un sirop de xylitol), dar avantajele sale potenţiale au rămas necunoscute de-a lungul câtorva decenii. Lipsa de zahăr din timpul celui de-al doilea Război Mondial, a dus la începerea cercetărilor pentru a obţine îndulcitori, care ar putea substitui zahărul, din această cauză cercetătorii şi inginerii din Întreprinderea de zahăr din Finlanda au pus la punct un proces tehnologic pentru obţinerea în cantităţi mici a xylitolului. Odată cu terminarea războiului problema lipsei de zahăr a dispărut iar nevoia de obţinere a xylitolului a scăzut. Procesul tehnologic costisitor de obţinere a xylitolului a contribuit la împiedicarea răspândirii acestuia ca îndulcitor. Devenind tot mai popular, oamenii de știință l-au studiat și au descoperit că este metabolizat în sânge fără să afecteze nivelul insulinei. În anii 1960 xylitolul era deja utilizat în Europa și Japonia ca o alternativă a zahărului mai ales pentru diabetici. În 1963 a fost autorizat și în SUA. Deși este o substanță care se poate extrage natural, din cauza modului de procesare chimică, este important să vă asigurați de faptul că produsele pe bază de xylitol provin din surse și prin metode de procesare naturale. Xylitolul nu poate fi comparat cu alţi îndulcitori naturali, ca de exemplu cu sorbitolul sau maltitolul – compoziţia lor diferă esenţial. Mulţi substituenţi naturali ai zahărului se încadrează în clasa poliolilor. Aşa cum şi numele sugerează, au în structura lor mai mulţi atomi de carbon. Etanolii ca de exemplu sorbitolul sau manitolul au în structura lor 6 atomi de carbon (hexitol). Xylitolul are însă doar 5 atomi de carbon, deci este diferit, şi este folosit cu eficienţă în prevenirea şi tratarea multiplelor afecţiuni medicale.

Diabetul de tip 2 a devenit o epidemie, în România numărul persoanelor care suferă de diabet este estimat la 1 milion. De obicei, diabetul începe cu rezistența la insulină, celulele neutilizând în mod corect insulina. În momentul în care crește nevoia de insulină, pancreasul își pierde treptat capacitatea de a o produce. Persoanele care suferă de diabet sunt sensibile la alimentele cu un grad ridicat al indicelui glicemic. Indicele glicemic arată cât de repede un aliment crește nivelul de zahăr din sânge. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât mai rapidă este creșterea nivelului de zahăr din sânge. De exemplu, zahărul alb are un indice glicemic 85, zahărul brun are un indice glicemic 70, mierea are un indice glicemic 60. Pe de altă parte, xylitolul are un indice glicemic 7, extrem de scăzut. Multe studii clinice au arătat că din moment ce consumul de xylitol nu ridică nivelul de zahăr din sânge, acesta este un îndulcitor excelent pentru diabeticii care doresc o alternativă gustoasă și convenabilă în alimentație, fără să își pună în pericol sănătatea. Atunci când îl cumpărați, este util să vă asigurați de puritatea xylitolului, evitând ca acesta să fie amestecat cu alți îndulcitori sau cu alte elemente chimice. Xylitolul pur și de bună calitate are un preț destul de ridicat, de aceea când cumpărați xylitol pentru alimentație, nu este important să căutați cel mai mic preț, deoarece poate însemna o combinare cu alte substanțe sau un xylitol produs prin metode nesănătoase.

Observații importante:

- în primele zile de utilizare în alimentație poate avea un efect laxativ. Efectul este diferit de la o persoană la alta. Studiile au aratat că o adaptare completă se face în câteva săptămâni de consum, crescând gradual cantitatea de xylitol consumată. - deși nu prezintă absolut nici un pericol la oameni, totuși consumul de xylitol poate pune în pericol viața câinilor dacă înghit mai mult de 100 miligrame pe kilogramcorp aceasta se datorează modului diferit în care câinii metabolizează zahărul din sânge.

sursa: wikipedia.org, xylitol.ro

Comentarii