Informarea si citirea etichetei produselor alimentare confera DREPTUL CONSUMATORULUI DE A ALEGE CORECT. Eticheta unui produs ofera informatii legate de:
- Ingredientele folosite – primul ingredient trecut este cel in cantitatea cea mai mare.
- Informatii nutritionale: cantitatea/ proportia de grasimi (saturate si trans), de carbohidrati (zaharuri), de sare/ sodiu, de fibre, de vitamine – A, C, E si minerale (fier, calciu etc).
- Numarul de calorii/per 100 g sau per cantitate portie
Este important sa stim limitele pentru portia pe care o oferiti copilului dvs. Vom alege produse care au:
- <15 g zahar/ 100 g produs
- <20 g grasimi/ 100 g produs, din care <5 g grasimi saturate si <1 g grasimi trans
- <1,5 g sare/ 100g produs (sau 0,6 sodiu/ 100 g produs). Nu uitati ca aportul de sare pentru un copil este de max 2,5 g /zi (1/2 lingurita de sare, sau 1500 mg de sodiu)!
- Maxim 300 Kcal/ 100 g produs. Ce depaseste aceasta valoare este considerat produs cu multe calorii.
sursa: scoalapentrusanatate.ro
Comentarii