Continuam lista aditivilor alimentari cu prezentarea acelora care au un efect nociv asupra sanatatii corpului uman. Lista E-urilor suspecte si periculoase E150, E172, E173, E141 – coloranti E102 - sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic E110 - sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri E120 - colorant, provoaca alergii E124 - sau Ponceau 4R (colorant rosu), toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri E477 – emulsificator Lista E-urilor toxice E128 – mutagen si toxic, se gaseste in carnea pentru hamburger E200 - conservant, extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12
E220, E221, E222, E224 - sulfiti – conservanti produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E230 - bifenil – conservant, interzis in Australia recent si in UE, dar permis la noi, poate produce boli de piele, se gaseste in citrice E231- ortofenilfenol – conservant, posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele E232 - conservant, poate produce boli de piele E311,E312 - antioxidant, ataca sistemul nervos E320 - butil-hidroxi-anisol BHA – conservant, posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat E321 - acidul benzoic – antioxidant, posibil si cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina E330 - sarea de lamaie, devine cancerigen daca este consumat in exces E338 - acidifianti, afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat E339, E340, E341 - saruri de topire, afecteaza tubul digestiv E407 - gelifiant, afecteaza tubul digestiv E450 - emulsificator, afecteaza tubul digestiv E461, E463, E465, E466 - agenti de incarcare, afecteaza tubul digestiv Lista E-urilor cancerigene E131, E142 - coloranti E123 – Amarant (colorant rosu), cancerigen, interzis in SUA si Rusia, se gaseste in dulciuri, jeleuri, branza topita E127 – Eritrozina (colorant rosu), provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om. Se gaseste in alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare E213, E214, E215, E217 - conservanti, in unele bauturi racoritoare E230 - conservant E621 - glutamatul de sodiu, potentiator de arome E631, E632 si E633– inozinati. Guanilati – E627, E628, E629. Rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E634 si E635. Majoritatea sunt interzise in SUA (Informatii furnizate de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare)
Comentarii