pepper1

Piperul este unul dintre cele mai cunoscute condimente in intreaga lume, folosit de peste 4000 de ani, nu doar in alimentatie, ci si in medicina traditionala, ca si conservant si in cosmetica.  Gustul si efectele sale sau se datoreaza prezentei a peste 25 de fitonutrienti sau substante active chimic, dintre care cel mai cunoscut este un alcaloid numit piperina. In plus boabele de piper contin lipide 5.34%, majoritatea nesaturate, proteine 25%, polizaharide, fibre, potasiu, calciu, magneziu, fier, si in cantitati mai scazute mangan, zinc si sodiu. Efecte: - stimuleaza digestia prin cresterea secretiei gastrice si pancreatice si accelerarea tranzitului intestinal ; - stimuleaza mugurii gustativi si apetitul la persoanele cu anorexie; - are efect decongestionant respirator; - are efect antioxidant, scade oxidarea lipidelor, contribuind la ameliorarea profilului lipidic si preventia bolilor cardiovasculare; - are efect antiinflamator si de preventia a artrozei; - protejeaza impotriva cancerului, distrugand celulele maligne  si inhiband formarea de vase sangvine la nivelul tumorilor; - are efect antidepresiv si de stimulare a functiilor cognitive; - inhiba dezvoltarea adipocitelor, celulele tesutului gras, contribuind la controlul greutatii corporale; - creste absorbtia intestinala si efectele anumitor fitonutrienti si medicamente; - stimuleaza imunitatea prin polizaharidele pe care le contine. Boabele se pastreaza in loc aeritis si racoros si se macina chiar inainte de consum. Autor: DR. MACOVEI CATRINEL-MARILENA   Referinte: 1. Srinivasan K., “Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects.”, Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-48. 2. Dawid C, Henze A, Frank O, et. al., “Structural and sensory characterization of key pungent and tingling compounds from black pepper (Piper nigrum L.)”, J Agric Food Chem. 2012 Mar 21;60(11):2884-95. doi: 10.1021/jf300036a. Epub 2012 Mar 8. 3. Duessel S, Heuertz RM, Ezekiel UR, “Growth inhibition of human colon cancer cells by plant compounds.”,  Clin Lab Sci. 2008 Summer;21(3):151-7. 4. Al-Jasass FM, Al-Jasser MS, “Chemical composition and fatty acid content of some spices and herbs under Saudi Arabia conditions.”, ScientificWorldJournal. 2012;2012:859892. doi: 10.1100/2012/859892. Epub 2012 Dec 24. 5. Chun H, Shin DH, Hong BS, et. al., “Biochemical properties of polysaccharides from black pepper.”, Biol Pharm Bull. 2002 Sep;25(9):1203-8.

Comentarii