
• 500 g de fasole albă Preparare Fasolea se spală în 2-3 ape, și apoi se lasă la scurs/uscat. Se pun apoi boabele într-o cratiță, și se dau la cuptorul preîncălzit. Din timp în timp, se verifică dacă boabele s-au prăjit: dacă atunci când apăsați cu unghia fasolea se crapă, înseamnă că sunt gata. Mai departe, după ce s-au răcit, boabele de fasole se pun într-un blender și se macină fin. Sau se poate folosi mașina de tocat, sau o râșniță de cafea. Administrare Se ia în fiecare dimineață câte 1 linguriță de pulbere de fasole, cu 1 pahar de lapte cald, înainte de micul-dejun. Acest tratament trebuie urmat cel puțin 6 săptămâni, timp în care se va măsura și nivelul glicemiei, pentru a nu cădea în cealaltă extremă: hipoglicemie. Această pulbere se poate folosi ca o făină obișnuită, la prepararea aluaturilor, sau chiar a supelor. Studiu Potrivit cotidianului La Stampa, la studiu au participat 13 voluntari cu o stare buna de sanatate cu varsta intre 24 si 44 de ani si care aveau indicele de masa corporala cuprins intre 18 si 25 (kg/m2). Toti participantii nu avuseserea probleme legate de alimentatie si nu suferisera de boli gastrointestinale, diabet sau alte afectiuni endocrinologice. Participantii au fost impartiti in doua grupuri si li s-a dat 50 g de paine alba cu unt si extract de fasole alba sub forma de capsule sau pulbere. Substanta a fost administrata in 3 doze: 1500 mg, 2000 mg si 3000 mg atat capsule cat si pulbere amestecata cu untul care s-a intins pe paine. Cercetatorii au constatat ca o substanta care se gaseste in fasole si care a fost denumita Phase 2 inhiba enzima digestiva alfa-amilaza secretata de pancreas si saliva si care este responsabila de descompunerea amidonului in zaharuri. Specialistii sugereaza ca datorita acestui fapt si pentru ca indicele glicemic are functia de absorbtie a glucozei la nivelul intestinului, inhibarea enzimei alfa-amilaza poate provoca scaderea indicelui glicemic. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu pulberea de fasole administrata in doze de 3000 mg. Substanta sub forma de capsule nu a dat dat rezultate semnificative. Lucrul acesta s-ar putea intampla din cauza unei biodisponibilitati scazute din cauza timpului mai indelungat de care are nevoie o capsula pentru a se dizolva, cred cercetatorii. De aceea, ei se gandesc sa faca mai multe studii pentru a determina daca Phase 2 poate sa actioneze la fel de eficient si cu alte alimente precum pastele sau orezul. Surse: www.lataifas.ro , www.eva.ro
Comentarii