• Consumul uman dateaza de secole, in America de Sud
• Frunzele de Stevia Rebaudiana sunt de 30-40 ori mai dulci decat zaharul, se pot consuma ca atare sau adauga in alimente, bauturi.
• Este utilizata de bastinasii Guarani de peste 1500 de ani
• In 1931 s-au izolat glicozidele din Stevia Rebaudiana – steviozide si rebaudozide
• Glicozidele din stevie sunt de cca. 300 de ori mai dulci ca zaharul, sunt stabile la variatii de pH, non-fermentabile si stabile la incalzire
• 1971 – in Japonia apar primele variante comerciale de indulcitor pe baza de stevie.
• 40% din piata japoneza de edulcoranti este ocupata de Stevia.
Utilizarea Steviei ca indulcitor (aditiv alimentar)
• 1971 – Japonia
• 2008 – Australia si Noua Zeelanda
• 1986 – Brazilia
• 2010 – Hong Kong
• 2012 – Israel
• 2009 – Mexic
• De secole – Paraguay
• 2008 – Federatia Rusa
• 2005 – Singapore (cu restrictii minore)
Utilizarea Steviei ca supliment alimentar
• Canada
• SUA – este considerat si aditiv alimentar
• EU – este considerat si aditiv alimentar E 960
UE – Romania
• 2 Decembrie 2011 Uniunea Europeana a acceptat utilizarea Steviolului ca si aditiv alimentar, primind codul E 960
• 8 Mai 2012 - se lanseaza in Romania prima bautura racoritoare cu Stevia – Lipton Ice Tea Ceai Verde cu Lamaie (cu 30% mai putin zahar)
Beneficii ale utilizarii steviei in cazul bolnavilor de diabet
• Are un efect revitalizant asupra celulelor β din pancreas
• Este posibila o crestere a cantitatii de insulina sintetizata de pancreas
• Consumata inainte de masa reduce semnificativ nivelele de insulina postprandial comparativ cu aspartamul sau sucroza
• Studii efectuate in 2011 au demonstrat ca indulcitorii pe baza de stevie sunt benefici pentru bolnavii de diabet
Rebaudozida A - Sumar
• 250-300 ori mai dulce decat zaharul
• Stabil la fermentatie – non cariogenic
• Zero calorii
• Zero indice glicemic
• EFSA a stabilit ca DZA valoarea 4mg/kgcorp/zi
• Regulamentul 1131/2011 UE in Anexa II indica toate concentratiile in functie de aplicatii
Eritritol
• Produs de fermentatie din zaharuri
• 100% natural, vegetal, fara OMG.
• ZERO indice caloric (20cal/100g)
• ZERO indice glicemic
• Acceptat ca aditiv alimentar E968
• Non cariogen – flora bucala nu ataca acest produs
• Indice de absorbtie intestinala foarte scazut, produsul aproape nu este metabolizat
• Apare in mod natural in fructe ca: pepene galben, struguri, pere; in ciuperci si produse fermentate – vin, branza, sos de soia.
Beneficiile Eritritolului
• Zero calorii.
• Eritritolul este considerat a avea 0 calorii/gram in scop de etichetarea alimentelor, atat in UE cat si in SUA si Japonia
• Eritritolul este aproape nemetabolizat de corpul uman
• Buna toleranta digestiva
• Produsul este rapid absorbit in intestinul subtire si cercetarile au demonstrat ca eritritolul nu este fermentat in corp.
• In consecinta, alimentele cu continut mare de eritritol au sanse mici de a produce balonari sau efecte laxative
• Sigur pentru diabetici – zero indice glicemic
• Studii comportand doze unice precum si studii clinice de 14 zile au demonstrat ca eritritolul nu afecteaza concentratia glucozei din sange si nici nivelul de insulina.
• Eritritolul nu este cariogen!
• Ca si alti polioli, eritritolul nu este metabolizat de flora bacteriala bucala responsabila cu fermentarea zaharului si a amidonului cu producere de acid cauzator de carii.
Nosugarshop.ro va recomanda indulcitorul natural pe baza de Stevia si Eritriol SucraStev
Comentarii