
Se spune că, o dată la o sută de ani, cine mănâncă o lingură de seminţe negre de susan, muiate în roua strânsă de pe petale de flori, în zorii celei mai lungi zile a anului, va câştiga nemurirea... Semintele de susan sunt pline de nutrienti, minerale, antioxidanti si vitamine, ceea ce le confera un gust excelent: sunt delicioase, aromate si crocante. Semintele de susan au in compozitie: 5% apa 50% grasimi 25% carbohidrati 20 % de proteine si aminoacizi esentiali ( contin cu 50% mai multe proteine decat carnea) si datorita proteinelor de calitate continute si aminoacizilor, sunt recomandate copiilor aflati in crestere. Sunt foarte bogate in calciu iar laptele de susan inlocuieste cu succes laptele animal. Semintele de susan sunt si niste surse incredibile de minerale esentiale: fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, potasiu si fosfor. Continutul in vitamine: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, cu exceptia vitaminei B12 si a acidului folic), vitamina A, vitamina C si vitamina E. Este foarte valoros prin multiplele lui calitati; consumat regulat este de mare ajutor in: stari de convalescenta dupa diverse boli, dureri articulare, osteoporoza, mentinerea sanatatii pielii, constipatie (creste peristaltismul intestinal), sporirea secretiei lactate la tinerele mamici, intarzie procesele de imbatranire !, reducerea nivelului de colesterol (prin continutul de sesaminol,sesamolinol si sesamolin), protectie hepatica (contin arginina si tryptofan),mentinerea sanatatii vaselor de sange(este bogat in acizi grasi nesaturati), usor afrodisiac. Mancati in fiecare dimineata o mana de seminte de susan negru, sunt foarte bogate in calciu. Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa. Semintele de susan negru au o aroma mai puternica si un continut de antioxidanti mai mare decat cele albe! Sunt pretioase si nelipsite din bucataria celor mai pretentiosi bucatari! Reteta unui tonic reintineritor cu efect afrodiziac: 4 linguri de seminte prajite de susan, un manunchi de spanac proaspat, 2 linguri ulei de masline, 7-10 ciuperci proaspete, feliate, 12-15 cirese sau boabe de strugure. Se consuma 21 de zile. Reteta pentru Gomasio: Se folosesc 10 sau15 parti de susan si 1 parte sare. Se prajeste sarea de mare, dupa care se lasa sa se raceasca; apoi se macina cat mai fin. Se prajeste susanul nedecorticat la temperatura mica, amestecand constant ca sa nu se arda, pana cand devine crocant. Apoi se macina semintele puse peste sare doar atat cat sa se sparga semintele fara sa ajunga pasta.
Comentarii