Când auzim cuvântul caramel, ne gândim la un desert plin de energie și carbohidrați, dar, spre deosebire de denumirea sa și de alte deserturi tradiționale similare, această tartă este de fapt dietetică.
Ingrediente pentru caramel:
- 2 linguri eritritol
- 2 linguri zahăr de floare de cocos
- 1 lingură unt
- Un praf de sare
- 1-2 mere curățate și feliate pentru decor (de exemplu, Golden)
Pentru pandișpan:
- 8 linguri Mix de Fibre NoCarb
- 4 ouă
- 150 g piure de mere (mai dulce – dacă este mai acrișor, atunci mărim cantitatea de îndulcitor după gust)
- 6 linguri eritritol
- 50 g nuci prăjite și mărunțite
- Un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- Un vârf de cuțit de turmeric pentru culoare (opțional)
- Condimente: vanilie, scorțișoară, nucșoară măcinată (dar se pot folosi și alte condimente după gust – anason stelat, cuișoare , ienibahar, coajă de portocală, rom etc.)
Mod de preparare: Punem îndulcitorii pentru caramel într-un vas mic – adăugăm 1-2 linguri de apă și punem la fiert. Când începe să fiarbă și granulele s-au topit, adăugăm untul și sarea și fierbem până începe să se îngroașe (3-4 minute).
Când s-a îngroșat, turnăm caramelul în forma de copt (la noi o formă de 24x24 cm), și îl întindem și pe marginile formei – poate fi de orice formă, important este ca caramelul să se lipească de marginile formei. (forma de silicon nu este neapărat potrivită pentru asta)
Pe acest strat de caramel așezăm feliile de mere – atât pe fundul formei, cât și pe marginile acesteia.
Pentru pandișpan, amestecăm toate ingredientele uscate și nucile. Într-un alt vas, amestecăm ingredientele umede – apoi turnăm acest amestec peste ingredientele uscate și amestecăm bine.
Turnăm compoziția peste feliile de mere și nivelăm. Acoperim forma de copt cu folie de aluminiu și coacem la 170-180 de grade timp de 30-35 de minute. După aceea, îndepărtăm folia, verificăm dacă este coaptă, dacă este necesar, o punem înapoi în cuptor – dacă nu, punem o tavă sau o farfurie (pe care dorim să servim tortul) și răsturnăm forma de copt dintr-o mișcare.
Tortul se va răsturna frumos pe farfurie și partea cu caramel va fi deasupra – pe care o putem decora în continuare cu fructe proaspete, frișcă etc.
Valori nutriționale pentru întreaga rețetă:
- Energie: 1117,5 Kcal
- Proteine: 40,2 g
- Grăsimi: 67,1 g
- Carbohidrați: 74,94 g
Am tăiat tortul în 12 felii (4 cm x 12 cm), astfel încât valorile nutriționale pentru 1 felie sunt:
- Energie: 93,12 Kcal
- Proteine: 3,35 g
- Grăsimi: 5,59 g
- Carbohidrați: 6,24 g
Comentarii