Alune de padure crude 90g - SOLARIS
Descriere
Alune de padure crude 90g - SOLARIS
Ingrediente
- Alune de pădure
Declaratie nutritionala:
- Valoare energetică 2629 kJ / 628 kcal
- Grăsimi 60,7 g din care acizi grași saturați 4,5 g
- Glucide 16,7 g din care zaharuri 4,3 g
- Fibre 9,7 g
- Proteine 15 g
- Sare 0 g
Integrate în nutriție, alunele de pădure reprezintă una dintre sursele naturale de macro și micronutrienți de calitate superioară. Alunele conțin îndeosebi lipide sănătoase, într-un procent de aproximativ 60%, constituit în special din grăsimi mononesaturate, dar și polinesaturate. Conțin acizi grași - acid oleic (omega 9), acid linoleic (omega 6). De asemenea, sunt o sursă bogată de proteine (15%) și fibre (9,7%), având un conținut mediu de carbohidrați de 16,7% (procente calculate în raport cu 100 g de alune).
Alunele de pădure nu au adaos de sare și au un indice glicemic mic, aportul caloric la o cantitate de 100 g fiind de 628 kilocalorii, având o valoare nutritivă și energetică mare. Astfel, este suficientă o cantitate mică de alune de pădure pentru a-ți furniza suficientă energie, dar și sațietate până la următoarea masă.
În ceea ce privește micronutrienții, regăsim în compoziția alunelor de pădure următoarele vitamine și minerale:
- vitamina E în special, vitamine din complexul B (îndeosebi B1 și B9, dar și B6, B7, B3, B5 și B2), K, C și A.
- minerale precum mangan, cupru și magneziu (în proporții mari), dar și fosfor, fier, potasiu, calciu, zinc, seleniu.
De asemenea, alunele de pădure conțin fitosteroli, aminoacizi esențiali și antioxidanți (polifenoli și tocoferoli), coenzima Q10.
Beneficiile consumului de alune de pădure
Datorită conținutului bogat în substanțe active, dar și proprietăților sale, consumul de alune este echivalent cu o mulțime de beneficii aduse organismului. Alunele de pădure sunt nutritive, energizante, antianemice, antihelmintice, antihemoragice, analeptice, depurative, decongestionante ale pielii, litotriptice, venotonice, antiseptice, astringente.
Printre beneficiile consumului de alune de pădure regăsim următoarele:
- conferă sănătate inimii – datorită conținutului bogat în fibre și acizi grași mononesaturați ce au rolul de a reduce colesterolul „rău” (LDL) și de a crește colesterolul „bun” (HDL). De asemenea, procentul considerabil de magneziu din compoziția alunelor de pădure este important pentru reglarea tensiunii arteriale, iar polifenolii reduc inflamațiile, dar și nivelul colesterolului. Unele studii științifice au arătat că o dietă mediteraneană bogată în acizi grași mononesaturați contribuie la prevenirea bolii coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale.
- sursă de antioxidanți – procentul considerabil de antioxidanți al alunelor de pădure protejează organismul împotriva stresului oxidativ, care poate genera efecte nefaste precum deteriorarea celulară, îmbătrânirea, afecțiunile cardiovasculare și cancerul. Cei mai importanți antioxidanți din alunele de pădure sunt reprezentați de polifenoli și de coenzima Q10, care pot preveni apariția unor afecțiuni sau boli grave.
- susțin buna funcționare a sistemului digestiv – alunele sunt o sursă bogată de fibre, ce contribuie la stimularea peristaltismului intestinal și la îmbunătățirea digestiei.
- previn cancerul – în special prin intermediul unei enzime antioxidante regăsită în alunele de pădure, numită superoxid dismutază în forma mangan (Mn SOD). Această enzimă este activată în mitocondrii și ea revitalizează celulele și reduce rata deteriorării celulare de către radicalii liberi, prevenind riscul apariției cancerului. Vitamina E și proantocianidinele din compoziția alunelor de pădure acționează, de asemenea, în sensul protecției celulare.
- îmbunătățesc sensibilitatea la insulină – o dietă bogată în nuci, inclusiv în alune de pădure, poate contribui la scăderea glicemiei și la creșterea sensibilității la insulină, prevenind dezvoltarea diabetului de tip 2. De asemenea, nivelul ridicat de mangan și magneziu, dar și grăsimile mononesaturate din componența alunelor de pădure sunt benefice în caz de diabet.
- stimulează buna funcționare a creierului – acizii grași, concentrațiile mari de vitamina E, B1 și B9, de mangan, acționează prin îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și previn afecțiunile neurodegenerative, asociate cu declinul cognitiv asociat în special cu vârsta a treia. Previn boli precum demența, Alzheimer și Parkinson.
- reglează greutatea corporală la un nivel optim – procentul ridicat de proteine și lipide sănătoase, dar și de fibre alimentare facilitează instalarea senzației de sațietate, precum și un aport energetic crescut, reducând poftele alimenteare dintre mese, în special poftele pentru carbohidrați nesănătoși care sunt, cel mai adesea, asociați cu îngrășarea.
- mențin tinerețea și frumusețea pielii – datorită aportului considerabil de vitamina E care funcționează ca un antioxidant, protejând pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii celulare.
- protejează împotriva infecțiilor virale și fungice
- sursă de proteine pentru vegetarieni, vegani, sportivi și atleți