HRISCA BOABE CRUDE 500gr SOLARIS
Descriere
HRISCA BOABE CRUDE 500gr SOLARIS
rișca este consumată aproape în orice colț al lumii te-ai afla, datorită valorii nutriționale ridicate, dar și datorită proprietăților sale eficiente pentru tratarea unor afecțiuni. Din acest motiv, hrișca poate fi considerată un aliment-remediu, cu o mulțime de benficii asupra organismului. Hrișca este unul dintre alimentele principale din cadrul regimului Oshawa cu numărul 7, un regim de 10 zile, considerat eficient în cazul mai multor afecțiuni și boli. Acest regim include pe lângă hrișcă, grâu, orez și mei, sare. Alimentele pot fi preparate în orice modalitate dorită (fierte, coapte, sub formă de terci, batoane sau pâinici realizate din făina acestora).
Te invităm să rămâi alături de noi pentru mai multe informații interesante despre hrișca verde, despre beneficiile consumului de hrișcă, precum și unele modalități de preparare.
Ce conține hrișca verde – valori nutriționale
Hrișca verde Solaris conține 100% boabe de hrișcă verde, crude. Este un produs crud, nesupus proceselor termice.
100g de boabe de hrișcă verzi (crude) prezintă următoarele valori medii ale macronutrienților:
- Valoare energetică 1504 kJ / 359 kcal
- Grăsimi 3,4 g din care acizi grași saturați 0,73 g
- Glucide 68,9 g din care zaharuri 3 g
- Proteine 13,26 g
- Sare 0,002 g
Așadar, hrișca este o sursă bogată de carbohidrați complecși (amidon: 70-80%, fagopyritol și D-chiro-inozitol), de proteine și fibre (în special celuloză și lignani), cu un conținut infim de grăsimi. Este o proteină completă întrucât conține toți cei 9 aminoacizi esențiali (și mulți alții) și, în plus, nu conține gluten.
Hrișca este o sursă bogată în special de minerale, dar și de vitamine, precum sunt următoarele:
- vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E, P;
- minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu.
În boabele de hrișcă verde mai regăsim și alți compuși și substanțe active esențiale, precum:
- aminoacizi prețioși – lizină, arginină, triptofan, histidină, cistină și alții;
- acizi grași (oleic, linoleic) și steroli (beta-sitosterol);
- antioxidanți – în special rutină (principalul polifenol antioxdiant din hrișcă, cu rol antiinflamator, de reducere a presiunii arteriale și colesterolului și de prevenire a apariției cancerului), quercitină, vitexină, D-chiro-inozitol (regăsit în proporții mari în hrișcă), proantocianidine oligomerice.
Beneficiile consumului de hrișcă verde
Sursă bogată de nutrienți, hrișca conferă, totodată, multiple beneficii asupra organismului și aduce o stare de bine atunci când este integrată într-o alimentație sănătoasă. Hrișca are proprietăți nutritive, energizante, vitalizante, protectoare la nivel vascular (fiind indicată în caz de fragilitate vasculară și afecțiuni cardiace). Îți prezentăm în continuare câteva beneficii pe care ți le poate oferi consumul de hrișcă:
- susține sănătatea inimii și previne afecțiunile cardiace – printre compușii principali ai boabelor de hrișcă regăsim rutină, magneziu, cupru, fibre, toți acești compuși având o acțiune benefică asupra inimii. Dintre toate cerealele și pseudocerealele, hrișca este cea mai bogată sursă de rutină, un antioxidant ce conferă nenumărate beneficii organismului. Rutina poate preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare, prin împiedicarea formării cheagurilor de sânge și prin reducerea inflamațiilor și a tensiunii arteriale. De asemenea, hrișca conține fitosteroli și quercitină, care au un rol de reglare a profilului lipidic, respectiv de scădere a colesterolului rău (LDL) și de creștere a colesterolului bun (HDL). Prin ținerea sub control a acestor factori de risc, o dietă bogată în hrișcă te poate ajuta să reduci posibilitatea dezvoltării afecțiunilor cardiace.
- poate îmbunătăți digestia – hrișca conține fibre pe care organismul nu le poate descompune în timpul procesului de digestie. Aceste fibre susțin peristaltismul intestinal și digestia. O dietă bogată în fibre poate preveni constipația și va proteja sănătatea digestivă.
- te poate ajuta să slăbești – hrișca este o sursă considerabilă de fibre, proteine și carbohidrați complecși, cu asimilare lentă. Toți acești nutrienți conferă sațietate pe termen lung, diminuând apetitul și reducând numărul total de calorii ingerate în decursul unei zile.
- contribuie la reglarea nivelului glicemiei – hrișca verde este o sursă bogată în special de carbohidrați complecși care sunt descompuși și asimilați mai lent decât carbohidrații simpli. În acest mod, digestia este încetinită, ceea ce ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei, timp mai îndelungat. Hrișca are un indice glicemic mediu, iar carbohidratul complex D-chiro-inozitol poate ajuta la sensibilizarea celulelor la insulină și respectiv, la diminuarea rezistenței la acest hormon. Ceilalți antioxidanți și flavonoidele din compoziția boabelor de hrișcă contribuie și ei la reglarea nivelului glicemiei. Astfel, hrișca poate fi considerată un aliment benefic pentru consum mai ales în cazul diabetului de tip 2.
- conferă energie organismului – hrișca conține într-o proporție considerabilă vitamina B3 (niacină), o vitamină esențială în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, pe care le convertește în energie, care va putea fi folosită de către celulele organismului. Este indicată pentru recuperarea convalescenților, pentru refacere în caz de oboseală sau astenie.
- alternativă (fără gluten) la cereale – pentru persoanele care suferă de simptomele bolii celiace sau persoanelor cu intoleranță la gluten.
- poate preveni boala diverticulară – datorită conținutului bogat în special în fibre insolubile care ajută la creșterea masei scaunelor, prevenind constipația și scăzând riscul apariției bolii diverticulare, o afecțiune dureroasă ce apare la nivelul colonului.
- asigură protecție și tonifere la nivel vascular – consumul de hrișcă verde poate întări și tonifia venele și capilarele, fiind indicat în caz de fragilitate vasculară, uneori chiar și în caz de varice. Această acțiune se datorează în special conținutului bogat în polifenolul rutină.
- aliment antioxidant, cu proprietăți anti-cancer – hrișca conține compuși polifenolici și antioxidanți care au un rol protectiv împotriva unor afecțiuni precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Printre acești antioxidanți prezenți în boabele și făina de hrișcă regăsim și flavonoide precum proantocianidinele oligomerice. Acești polifenoli antioxidanți acționează ca agenți terapeutici împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi și a stresului oxidativ. Antioxidanții susțin funcția celulară și protejează ADN-ul, prevenind inflamațiile și formarea celulelor canceroase. Consumul de hrișcă este indicat (conform unor surse) în special în cazul formelor de cancer dezvoltate la nivelul colonului, cancer gastric și de esofag, dar și în alte tipuri de cancer.
- menține un tonus mental bun – îndeosebi prin conținutul de triptofan.
Pentru toate aceste beneficii pe care ți le oferă consumul de hrișcă, merită să nu eziți și să achiziționezi boabele de hrișcă verde din magazinul online Solaris, la un preț mic, mai mult decât accesibil.