Seminte susan negru 500g SOLARIS
Descriere
CONDIMENT-SUSAN NEGRU SEMINTE 500g SOLARIS
Semințele de susan negru conțin 40% acizi grași esențiali (Omega 6 și 9) și 18% proteine. Sunt o sursă importantă de calciu, fosfor și magneziu, colină, vitamine B și E în alimentația sănătoasă. Susanul vitalizează și energizează organismul. Este bogat în sesamină și sesamol, compuși cu proprietăți antioxidante și efecte anti-îmbătrânire. Alte beneficii ale semințelor de susan: previn apariția afecțiunilor sistemului osos. Reduc nivelul colesterolului, prin conținutul bogat în lecitină al susanului. Susțin buna funcționare a sistemului nervos. Semințele pot fi presărate peste salate, mâncăruri din cereale sau legume, covrigei, produse de panificație și patiserie.
Ingrediente: Semințe de susan negru.
ATENTIE: unitatea ambaleaza si proceseaza gaina din cereale, mustar, soia, nuci, alune, seminte de susan si telina.
Valori nutriționale
Valoare energetică 2399 kJ / 573 kcal
Grăsimi 49,7 g din care acizi grași saturați 7 g
Glucide 23,4 g din care zaharuri 0,3 g
Fibre 11,8 g
Proteine 17,7 g
Sare 0 g
A se pastra la loc uscat si racoros
Tara de origine Bolivia
Susanul negru este o sursă bogată în special de lipide (49,7%), din care doar 7% reprezintă acizi grași saturați, restul de 42,7% fiind constituit din grăsimi sănătoase polinesaturate și mononesaturate și din acizi grași Omega 6, Omega 9 și Omega 3.
Aportul de glucide este de aproximativ 23,4%, cu un conținut infim de zaharuri (0,3%). Semințele de susan negru conțin un procent considerabil de proteine (17,7%) și de fibre (11,8%), iar aportul caloric este de 573 kilocalorii în raport cu 100 g de semințe de susan. Indicele glicemic este mic și nu conțin gluten.
În ceea ce privește micronutrienții, susanul negru conține următoarele vitamine și minerale:
vitamine – B1 și B6 (mai ales), dar și B3, B9, B7 (colină), B2, vitamina A și vitamina E;
minerale – calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, seleniu, cupru, mangan.
Alte substanțe bioactive importante din compoziția semințelor de susan negre sunt lignanii sesamină și sesamol (polifenoli cu proprietăți antioxidante), tocoferolii, lecitina (în proporție considerabilă) și cei 9 aminoacizi esențiali. Susanul negru reprezintă, totodată, una dintre cele mai bogate surse de fitosteroli, în special de beta-sisterol.
În ceea ce privește semințele de susan negru, contraindicațiile se rezumă la doar câteva situații particulare în care este sugerată respectarea unor precauții. În afară de aceste excepții, consumul de susan negru nu prezintă efecte adverse pentru majoritatea persoanelor care îl folosesc în alimentație, în doze alimentare, obișnuite. Susanul negru este contraindicat în cazul:
- alergiei la susan – semințele de susan se numără printre principalii alergeni din alimentație. Poți experimenta o reacție alergică dacă sistemul imunitar reacționează negativ, în mod exagerat, la o anumită proteină. Simptomele unei reacții alergice pot fi: prurit, inflamații ale gâtului, buzelor, limbii sau feței, dificultăți de respirație, anxietate, slăbiciune, crampe, vomă, diaree.
- diareei acute sau cronice – consumul unei cantități foarte mari, excesive, de semințe de susan poate crea o motricitate intestinală accentuată, acționând ca un laxativ care stimulează activitatea intestinală și eliminarea scaunelor. Persoanelor care prezintă un tranzit intestinal accentuat și unele simptome specifice diareei le este indicată reducerea consumului de semințe de susan negru la minim sau încetarea consumului.
- litiazei renale – se indică precauții în consumul susanului negru din pricina conținutului de acid oxalic care, în cazul persoanelor cu o sensibilitate renală, se poate acumula la nivelul rinichilor, formând fragmente de oxalați de calciu care se pot dezvolta și pot forma cristale sau pietre la rinichi.
Recomandăm, de asemenea, ca persoanele care prezintă diverse afecțiuni gastrice sau alte afecțiuni grave să solicite opinia unui specialist medical înainte de consumul susanului negru.