CAISE deshidratate 200gr SOLARIS
Description
Ingrediente
- Caise, SO2.
Beneficii și proprietăți ale caiselor uscate
Caisele sunt minunatele fructe portocalii, dulci și cărnoase ale caișilor (Prunus Armeniaca). Au dimensiuni relativ mici, iar la exterior sunt învelite de un puf moale, plăcut la atingere. Sâmburii lor sunt foarte apreciați pentru conținutul bogat în amigdalină (vitamina B17), din aceștia extrăgându-se și uleiul de sâmburi de caise.
În timp ce vara poți găsi cu ușurință caise în stare proaspătă, în sezonul rece sau primăvara ele pot fi consumate și savurate în forma lor deshidratată.
Caisele uscate sunt deosebit de nutritive. Sunt bogate în fibre, potasiu, vitamine, minerale și alte fitochimicale esențiale pentru un organism sănătos, având un conținut scăzut de grăsimi saturate și sodiu. Conțin:
- vitamina A și vitaminele E, C, B3, B5, B6;
- potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu;
- carotenoizi: beta-caroten, beta-criptoxantină, luteină, zeaxantină – rol antioxidant
- alți antioxidanți: flavonoide (acizi clorogenici, catehine, quercitină)
- zaharuri naturale (glucoză, fructoză etc.)
Caisele uscate au proprietăți nutritive, laxative, antianemice, depurative, tonice. Îmbunătățesc vederea și ajută la regenerarea țesuturilor și a nervilor. Sunt indicate în carențele de vitamina A și de oligoelemente, în anemie (datorită aportului ridicat de fier), în constipație, astenie, convalescență.
Descoperă în continuare mai multe dintre beneficiile caiselor uscate:
- sursă bună de potasiu – caisele sunt bogate în potasiu, un mineral esențial pentru organism, care are și rolul de electrolit. Facilitează transmiterea impulsurilor nervoase, reglarea contracțiilor musculare și echilibrul fluidelor la nivelul celulelor și țesuturilor. Potrivit unor studii, consumul de alimente care conțin cantități considerabile de potasiu (cum sunt și caisele) te pot ajuta inclusiv să menții tensiunea arterială în parametrii optimi.
- susțin sănătatea gastro-intestinală și previn constipația – caisele conțin fibre solubile și insolubile, ambele tipuri fiind benefice pentru sistemul digestiv. Fibrele solubile (pectinele, polizaharidele) se dizolvă în apă, favorizează reglarea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului și hrănesc bacteriile prietenoase din intestin. Fibrele insolubile (celuloza, hemiceluloza, lignina) nu se dizolva în apă, măresc volumul materiilor fecale și ajută la eliminarea constipației, având efect laxativ.
- au un conținut mare de antioxidanți – caisele conțin o mulțime de compuși antioxidanți: beta caroten, vitaminele A, C, E, flavonoide cum sunt acidul clorogenic, catehinele și quercitina. Toate aceste substanțe te ajută să neutralizezi radicalii liberi. Aceștia sunt compuși dăunători care deteriorează celulele și cauzează stres oxidativ, care este responsabil pentru apariția obezității, afecțiunilor cardiovasculare, diabetului, cancerului și altor afecțiuni cronice.
- pot îmbunătăți vederea – prin intermediul conținutului bogat în vitamina A, E, beta-caroten și alți carotenoizi, caisele protejează sănătatea oculară. Vitamina A are un rol esențial în prevenirea cecității nocturne, în timp ce vitamina E protejează ochii de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Luteina și zeaxantina protejează retina și cristalinul de efectele nocive ale stresului oxidativ. Totodată, carotenoizii din caise pot reduce riscul de apariție al cataractei și degenerescenței maculare.
- mențin sănătatea pielii – caisele uscate aduc beneficii importante pentru piele, mai ales prin intermediul vitaminelor antioxidante C și E. Acestea protejează pielea de efectele negative ale radiațiilor UV și stimulează refacerea colagenului, îmbunătățind elasticitatea pielii și prevenind apariția prematură a ridurilor. Conform unui studiu, beta-carotenul din caise poate reduce cu 20% riscul de a te confrunta cu arsuri solare.
- benefice în anemie – caisele conțin fier, dar și vitamina C, care îmbunătățește absorbția fierului în organism. Din acest motiv, sunt recomandate în deficitul de fier și în anemie, femeilor însărcinate și celor aflate în perioada menstruației, care prezintă un risc mărit de a se confrunta cu anemie.
Cum poți consuma caisele uscate
Caisele deshidratate sunt un dulce sănătos, fără adaos de zahăr.
Le poți consuma ca atare sau în combinație cu migdale, caju ori diverse semințe oleaginoase. Aduc un aport energetic excelent și sunt o gustare delicioasă în sine.
Pot fi adăugate la micul dejun, în fulgii de cereale serviți împreună cu lapte sau iaurt, dar și în orezul cu lapte.
Le poți folosi pentru a pregăti fursecuri, chec, prăjituri sau torturi cu frișcă și fructe uscate, deosebit de gustoase.
Se pot hidrata și include apoi în anumite smoothie-uri, în compoziția unor torturi raw-vegane, chiar și în felurite salate exotice.