FALAFEL MIX 200G SOLARIS
Description
Delicioasele chifteluțe orientale de năut pot fi pregătite acum în doi timpi și trei mișcări cu ajutorul Mixului de falafel Solaris ce are la bază făină de năut și alte ingrediente, combinate cu măiestrie pentru a le conferi gustul savuros specific.
Ingredientele Mixului de falafel sunt următoarele: făină de năut, condimente și plante aromatice în proporție variabilă (coriandru, chimion, pătrunjel, piper), ceapă, usturoi, sare, tărâțe de psyllium, stabilizator (bicarbonat de sodiu), extract de drojdie.
Valori nutriționale
100g de Falafel Mix prezintă următoarele valori medii nutriționale:
- Valoare energetică – 1346 kJ/ 319,1 kcal
- Grăsimi – 6,3 g (din care acizi grași saturați – 0,9 g)
- Glucide – 45 g (din care zaharuri – 9,8 g)
- Proteine – 21 g
- Sare – 1,6 g
Ce este falafelul?
Falafelul este un preparat culinar de bază în Orientul Mijlociu, un tip de chiftele condimentate cel mai adesea prăjite până devin auriu-maronii și care sunt preparate din năut măcinat sau fasole fava/bob (în Egipt) ori o combinație din ambele, în amestec cu pătrunjel, ceapă, chimion, piper și alte mirodenii sau ierburi proaspete.
Aceste chifteluțe sunt servite ca atare, drept aperitiv, împreună cu mâncăruri din cereale, cartofi sau salate, dar mai ales sub formă de sandwich-uri sau wrap-uri cu pâine pita sau lipii plate (cum sunt și cele libaneze) în care sunt incluse chifteluțele, peste care se adaugă castraveți murați sau cruzi, frunze de salată ori varză tocată, salată tabbouleh sau alte crudități împreună cu un dressing delicios din tahini, uneori și din iaurt sau un sos de roșii picant.
Servit sub formă de wrap, poartă tot denumirea de falafel, acest gen de sandwich fiind o renumită mâncare stradală (street food) în special în țările arabe, dar actualmente populară în întreaga lume.
Chiftelele de falafel sunt considerate a fi originare din Egipt, răspândindu-se ulterior în gastronomia arăbească. Sunt nelipsite din bucătăria levantină și reprezintă o mâncare națională în Egipt, Israel și Palestina. Falafel este cunoscut și sub denumirea de „taʿameya” sau „bucățică de mâncare gustoasă”.
Falafel este pregătit de obicei sub forma unor mingiuțe, dar și a unor turtițe. Mai ales atunci când mingiuțele de falafel sunt prăjite, au o crustă crocantă la exterior, iar în interior sunt moi și pufoase. În funcție de compoziție, interiorul chifteluțelor poate fi verde dacă s-au adăugat pătrunjel, ceapă verde sau alte ierburi proaspete. Uneori, chiftelele de falafel sunt învelite în semințe de susan înainte de a fi prăjite sau coapte.
Chiftelele falafel sunt populare printre vegetarienii și veganii de pretutindeni, fiind o alternativă excelentă la mâncărurile stradale sau chiftelele ce conțin carne sau alte produse de origine animală. Este ideal în perioadele de post și, datorită năutului din compoziție, este o sursă naturală bogată în proteine, potrivită pentru cei ce își doresc un aport mărit de proteine în alimentație. Totodată, chiftelele de năut sunt foarte hrănitoare și nutritive. Năutul conține calciu, fosfor, fier, magneziu, folat, alte vitamine B și minerale, fibre.
Câte calorii are falafelul?
100g de Falafel Mix conțin 319 kcal. În funcție de metoda de preparare pe care o alegi și dacă mai adaugi și alte ingrediente în compoziție, aportul caloric poate fi diferit. Prăjirea în ulei a chiftelelor de năut îi mărește în mod semnificativ conținutul de calorii și grăsimi.
Care este rețeta originală de falafel?
Secretul falafelului autentic constă în modul de pregătire prealabilă a năutului, dar și a chiftelelor, cât și în ierburile și condimentele aromate specifice, pe care le regăsim în rețetele tradiționale orientale.
Astfel, pentru a obține o textură optimă, năutul este lăsat câteva ore la hidratat în prealabil. Năutul nu este niciodată fiert. Din compoziția falafelului nu lipsesc condimente precum chimionul, coriandrul, piperul, dar și ceapa, usturoiul și ierburile proaspete (ex: pătrunjel, coriandru). În mod tradițional, chiftelele de năut sunt prăjite în baie de ulei.
În situația în care îți dorești să pregătești de la zero falafel autentic, cât mai asemănător cu cel din țările în bucătăria cărora este pregătit în mod tradițional, am selectat pentru tine rețeta potrivită.
Poți pregăti chiftele de năut delicioase dacă ai la dispoziție următoarele ingrediente:
· 1 cană (aprox. 200 g) de năut uscat, lăsat la hidratat 12-24 h
· ½ cană de ceapă tocată grosier (aprox. 80 g)
· 3 căței de usturoi
· 1-2 căni de pătrunjel tocat (1-2 legături)
· 1 linguriță de coriandru măcinat
· ½ linguriță de piper cayenne (opțional)
· 1 linguriță de chimion măcinat
· 1 linguriță de sare
· ¼ linguriță de piper negru măcinat
· 2 linguri de făină integrală de grâu sau făină de năut
· ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
· ulei de măsline sau alt ulei vegetal preferat
Mod de preparare:
1. Cu o zi înainte, lăsăm boabele de năut la înmuiat într-un volum suficient de mare de apă (care să depășească boabele), întrucât acestea își vor tripla volumul.
2. După circa 24 h, scurgem și clătim năutul și îl adăugăm în robotul de bucătărie împreună cu ceapa, usturoiul, pătrunjelul, sarea și condimentele (piperul cayenne, coriandrul, chimionul, piperul negru).
3. Pulsăm de câteva ori robotul de bucătărie până când amestecul se mărunțește, având o textură asemănătoare unui nisip grosier.
4. Transferăm compoziția într-un bol, adăugăm făina de năut și bicarbonatul de sodiu. Amestecăm și acoperim bolul cu un capac sau cu folie alimentară și îl lăsăm apoi la frigider timp de 30 de minute până la o oră.
5. Folosindu-ne eventual de o lingură pentru înghețată, formăm falafelul sub formă de mingiuțe sau în forma mai aplatizată, de turtițe. În cazul în care constatăm că aluatul este prea umed, mai putem adăuga încă o lingură de făină de năut. Dacă, dimpotrivă, aluatul este mult prea uscat și sfărâmicios, putem să adăugăm apă sau zeamă de lămâie.
6. Odată ce am format falafelul, îl putem găti în metoda preferată: într-o oală adâncă (în baie de ulei), într-o tigaie în care am adăugat în prealabil câteva linguri de ulei sau în cuptor. Prăjim falafelul până devine maroniu-auriu, iar în ultimele două variante, avem grijă să întoarcem falafelul, pentru a se găti uniform pe ambele părți.
7. Scoatem falafelul prăjit pe o farfurie acoperită cu prosoape de hârtie pentru ca uleiul în exces să se poate scurge.
8. Servim falafelul preferabil cât încă este cald și crocant la exterior. Este delicios împreună cu salate de crudități, cu cartofi, mâncăruri din cereale și murături. Poți adăuga chifteluțele în sandwich-uri sau diferite wrap-uri cu pâine pita sau lipii libaneze. Poftă bună!
Rețetă de falafel la cuptor
Falafelul este delicios, fie el rece sau cald, ca gustare, la prânz sau cină. Poate fi consumat ca aperitiv, împreună cu diverse garnituri sau inclus în wrap-uri.
Mixul nostru de falafel a fost conceput pentru a fi preparat ca atare, ușor și rapid. Poți însă personaliza amestecul după preferințe, adăugându-i și alte ingrediente dacă îți dorești combinații gustative noi și arome inedite.
Cu ajutorul mixului nostru de falafel, obții chiftele de năut aromate pe care le poți prăji în ulei sau coace în cuptor.
Cei care preferă să mănânce alimente mai slabe caloric și cu mai puține grăsimi, pot urma pașii de mai jos pentru a pregăti falafel delicios la cuptor.
Mod de preparare:
- Într-un recipient încăpător adăugăm 200 g de Falafel mix împreună cu 160 ml apă.
- Apa se adaugă treptat, omogenizând continuu până când amestecul permite formarea chifteluțelor. Putem adăuga sare după gust. Apoi lăsăm amestecul să se odihnească 5 minute.
- Formăm 10 chifteluțe de falafel pe care le putem coace în cuptor sau prăji în baie de ulei. În varianta la cuptor, se așază pe o tavă tapetată cu hârtie și se lasă la copt 20-30 de minute sau până când devin aurii și sunt bine făcute. Avem grijă să le întoarcem la jumătatea timpului, pentru a se coace uniform pe ambele părți.
Opțional: Pentru un plus de variație în arome și o textură mai moale, putem include în compoziție, după gust: câteva linguri de ulei presat la rece, frunze de pătrunjel proaspăt tocate, 2-3 căței de usturoi, ceapă, ardei copt (tocate), piper cayenne, chili sau alte condimente, semințe de susan etc.
Modalități de servire
Falafelul prăjit sau copt în cuptor este delicios într-o mulțime de combinații. Poate fi servit:
- alături de cartofi wedges și salată de varză sau un mix de frunze de salată de diverse tipuri, castraveți și roșii, cu salată tabbouleh
- împreună cu mâncăruri din orez, quinoa, bulgur sau alte cereale și murături
- în compoziția unui falafel bowl hrănitor, „cu de toate” cele sănătoase
- sandwich-uri sau wrap-uri: în pâine pita sau lipii, pe un pat de salată sau varză tocată fin și castraveți murați, măsline verzi, roșii sau alte crudități, așezăm chifteluțele și stropim deasupra cu sos de tahini (pastă de susan combinată cu zeamă de lămâie, usturoi și apă), sos de iaurt ori maioneză vegană.
- falafelul face parte din categoria aperitivelor orientale (mezze) ce se servesc alături de hummus, baba ganoush, brânzeturi, măsline etc.