OVAZ INTEGRAL 500gr SOLARIS

SOLARIS
RON 9.99 (VAT included)
Transport gratuit pe teritoriul Romaniei pentru comenzi mai mari de 200lei
SOLARIS
Product code - SKU 5202
EAN 5941828000313
Available in 2-3 days from the order date
TRANSPORT GRATUIT
peste 200lei
PLĂȚI SIGURE
cu card bancar
LIVRARE RAPIDĂ
24 - 48h
DEPOZIT CERTIFICAT
ECO și DSV
LIVRĂRI
în toată Europa

Description

Ingrediente

Ovăz integral.

 Valori nutriționale 

  • Valoare energetică - 1414 kJ / 338 kcal
  • Grăsimi 2g din care acizi grași saturați 0g
  • Glucide 76g din care zaharuri 1g
  • Fibre 15g
  • Proteine 10g
  • Sare 0,005g

 Beneficii și proprietăți ale ovăzului integral

 Ovăzul (Avena Sativa) este o plantă erbacee ce aparține familiei Gramineae, având tulpina de tip pai și inflorescența sub formă de spic, care este cultivată în special pentru grăunțele ei. Aduce un aport nutritiv deosebit de valoros în alimentație, fiind una dintre cele mai sănătoase cereale.

 Boabele de ovăz integral sunt bogate în fibre, carbohidrați complecși cu asimilare lentă, vitamine, minerale și antioxidanți. În compoziția lor intră următorii macro și micronutrienți esențiali:

  • grăsimi – 2g (acid linoleic, oleic)
  • glucide – 76g (polizaharide)
  • fibre – 15g (mai ales solubile - beta-glucan și insolubile - lignani, celuloză, hemiceluloză)
  • proteine – 10g (avenină și avenalină)
  • vitamine: complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E
  • minerale: mangan, fosfor, cupru, fier, magneziu, zinc, potasiu
  • flavonoide, avenantramide, saponine, steroli, acizi fenolici (acid ferulic)

Ovăzul integral este o proteină completă, ce conține toți aminoacizii esențiali, dintre care într-o proporție ridicată regăsim triptofan (mai ales), treonină, histidină și lizină.

           

Toți acești nutrienți și compuși conferă ovăzului integral proprietăți valoroase și următoarele acțiuni:

  • anticolesterolemic, antioxidant, detoxifiant, mineralizant, diuretic, tonic general și nervin, stimulent al funcției tiroidiene, emolient, hipoglicemiant, antiinflamator, laxativ.

 Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pe care ți le poate oferi includerea ovăzului integral în alimentație: 

  • sursă de antioxidanți – ovăzul este bogat în polifenoli și avenantramide (compuși antioxidanți specifici ovăzului). Avenantramidele pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin creșterea producției de oxid de azot, care contribuie la dilatarea vaselor de sânge și la o mai bună circulație sanguină. În plus, avenantramidele prezintă o acțiune antiinflamatoare și calmantă la nivelul pielii (îndepărtează pruritul) și încetinesc procesele de îmbătrânire.
  • bogat în beta-glucan – un tip de fibră solubilă care formează o substanță gelatinoasă la nivelul intestinului, ce ajută la reducerea colesterolului LDL și a celui total, la scăderea nivelului glicemiei și a răspunsului la insulină. Totodată, conferă sațietate și susține dezvoltarea bacteriilor prietenoase în tractul digestiv.
  • scade nivelul colesterolului – mai multe studii au arătat eficiența beta-glucanului din compoziția ovăzului în reducerea colesterolului total și a celui LDL, prin intermediul stimulării excreției bilei bogate în colesterol, ceea ce conduce la scăderea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, antioxidanții prezenți în ovăz previn oxidarea colesterolului LDL, care este determinată de acțiunea radicalilor liberi. Prin intermediul acestor acțiuni, consumul de ovăz integral ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.
  • echilibrează nivelul de zahăr din sânge – ovăzul poate scădea nivelul de zahăr din sânge în special pentru persoanele care prezintă simptomele diabetului de tip 2 și pentru cele supraponderale. De asemenea, ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Aceste efecte sunt atribuite capacității beta-glucanului de a forma un gel gros care întârzie golirea stomacului și absorbția glucozei în sânge.
  • oferă sațietate și ajută la reglarea greutății corporale – fibrele din compoziția ovăzului întârzie durata de golire a stomacului și cresc senzația de sațietate. Totodată, beta-glucanul stimulează eliberarea peptidei yy (PYY), un hormon produs în intestin ca răspuns la acțiunea de a mânca. S-a putut observa că acest hormon al sațietății poate reduce cantitatea de calorii consumate pe durata zilei, precum și riscul de apariție al obezității.
  • mărește nivelul de energie – consumul de ovăz integral (bogat în carbohidrați complecși, fibre și proteine) asigură o rezervă de energie suficientă pentru câteva ore. Aceasta se datorează în special carbohidraților complecși, care sunt asimilați treptat și eliberează gradat energia necesară pentru a-ți duce la bun sfârșit activitățile zilnice. Ovăzul este indicat inclusiv în dieta sportivilor și a persoanelor active.
  • recomandat în perioadele de astenie fizică și nervoasă – ovăzul este excelent pentru fortificarea organismului în perioadele de oboseală, surmenaj, în convalescență. Este și unul dintre cele mai bune remedii pentru „hrănirea” sistemului nervos în momentele de stres, slăbiciune, epuizare nervoasă asociată cu depresie sau insomnie. Aceasta se datorează în special conținutului bogat în triptofan al ovăzului. Triptofanul este un aminoacid esențial care participă la producerea de serotonină și melatonină, ameliorând pe cale naturală tensiunea nervoasă, depresia, migrenele și insomnia.
  • ajută la eliminarea constipației – boabele de ovăz sunt bogate în fibre care stimulează peristaltismul intestinal, având unele proprietăți laxative și depurative. Conform unor studii efectuate asupra unor pacienți vârstnici, 59% dintre aceștia nu au mai avut nevoie să folosească laxative după ce au consumat zilnic, timp de 3 luni, o masă (o supă sau un desert) ce conținea tărâțe de ovăz. 

Cum se consumă ovăzul integral

 Ovăzul integral are o aromă delicată, ca a nucilor și o textură consistentă, fiind potrivit pentru a fi inclus atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate.

Pentru aceasta, este necesar ca mai întâi să fierbi ovăzul. După aceea, îl poți combina cu lapte, miere, fructe proaspete sau uscate, scorțișoară și alte mirodenii. Vei obține astfel un terci (porridge) cald și energizant, perfect pentru diminețile de toamnă sau perioadele cu vreme rece și umedă.

Ovăzul integral poate fi savurat și la alte mese din zi, chiar și în varianta sărată. Este un bun înlocuitor al grâului și orezului, fiind adăugat în salate, supe, în preparate cum este risotto sau la unele tocănițe.

 Metode de preparare și rețete cu ovăz integral

 Ovăzul integral se prepară foarte simplu. În prealabil, este bine să speli ovăzul și să îl pui la înmuiat într-un volum mare de apă rece, timp de 6-8 ore sau peste noapte, pentru a-i micșora timpul de fierbere. După aceea, ovăzul se clătește și este numai bun pentru a fi folosit în preparate gustoase.

  • pentru porridge/terci (textură cremoasă) – într-un blender de mare viteză, adaugă ovăzul (hidratat în prealabil) împreună cu 4 căni de apă și un praf de sare și pulsează de câteva ori pentru a mărunți ușor boabele. Răstoarnă conținutul într-o oală încăpătoare și lasă-l să dea în clocot. Acoperă apoi oala cu un capac și micșorează focul, lăsând ovăzul să fiarbă până când devine moale și are o consistență cremoasă, ca a unui porridge. În tot acest timp, ai grijă să amesteci ocazional, pentru ca ovăzul să nu se lipească. Terciul poate fi servit cald, împreună cu topping-urile favorite (ex: cu lapte, zahăr brun, miere, sirop de agave, felurite nuci sau semințe, fructe proaspete sau uscate, scorțișoară, pudră de roșcove, cacao, cardamom, nucșoară etc.).
  • pentru preparate sărate (textură al-dente, similară orezului) – boabele de ovăz se fierb într-un volum mai mare de apă, fără a acoperi oala. Sunt gata atunci când sunt înmuiate, dar nu se sfărâmă. Recomandăm să le verifici consistența după 30-45 minute de fiert. În final, scurge apa care nu a fost absorbită și combină ovăzul cu ingredientele favorite. Ovăzul se poate fierbe și în slow cooker sau în aparatul pentru fiert orez.

 Ovăzul stă la baza multor rețete sănătoase, cu mult gust. Pentru mai multă inspirație, am pregătit pentru tine câteva sugestii de preparare a ovăzului integral.

 Ovăz integral cu fructe de pădure și fistic

 Rețeta perfectă pentru un mic dejun hrănitor sau un desert aromat, cu multe fructe. Atât de simplă încât o poți reinventa de fiecare dată când o pregătești, folosind topping-uri diferite și fructele de sezon preferate. Ingredientele de care ai nevoie sunt următoarele:

  • o cană de ovăz integral
  • 4 căni de apă
  • un sfert de linguriță de sare
  • o jumătate de cană de afine
  • o jumătate de cană de căpșuni
  • o jumătate de cană de fistic copt și sărat
  • 2 căni de lapte de migdale sau lapte de vacă
  • miere sau alt îndulcitor, după gust

 Mod de preparare: 

  1. Spală în prealabil ovăzul și lasă-l la hidratat în apă câteva ore (minim 6h).
  2. Clătește ovăzul și adaugă-l într-o oală la fiert, împreună cu apa și sarea.
  3. După ce dă în clocot, micșorează focul, acoperă oala cu un capac și lasă la fiert, amestecând periodic pentru a nu se lipi.
  4. Când boabele se înmoaie și ajung la textura dorită, oprește focul.
  5. Adaugă laptele, fisticul, îndulcitorul favorit și așază deasupra felii de căpșuni, afine sau alte fructe de sezon.

Details

SKU
5202
EAN
5941828000313
Weight
0.51 kg
Brand

CE SPUN CLIENTII DESPRE PRODUS

Părerile tale contează! Fii parte din comunitatea NoSugarShop și ajută-i și pe ceilalți să aleagă informat. Ai testat acest produs? Spune-ne cum ți s-a părut!
Scrie un review