SEMINTE DE IN 150gr SOLARIS
Description
SEMINTE DE IN 150gr SOLARIS
Semințele de in conțin 40% lipide sănătoase, 27% fibre și 18% proteine. Sunt cele mai bogate în lignani și acid alfa linoleic, acid gras Omega 3 cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și protectoare la nivel cardiovascular. Semințele de in susțin tranzitul intestinal și au o acțiune detoxifiantă la nivelul colonului. Previn constipația, fiind un laxativ eficient. Au un efect emolient și calmant asupra pielii și mucoasei gastrice. Suprimă apetitul, menținând silueta suplă. Pot fi consumate ca atare sau adăugate în cereale cu lapte, în iaurt, salate. Sunt folosite la prepararea pâinii, a biscuiților și covrigilor crocanți.
Ingrediente Semințe de in.
Valori medii nutriționale 100g
Valoare energetică 2236kJ / 534 kcal
Grăsimi 42,2 g din care acizi grași saturați 3,7 g
Glucide 28,9 g din care zaharuri 1,5 g
Fibre 27,3 g
Proteine 18,3 g
Sare 0,075 g
Alți compuși importanți ai semințelor de in sunt lignanii (cu rol antioxidant, dar și fitoestrogen), fitosterolii (rol de diminuare a colesterolului), precum și alți polifenoli antioxidanți (de exemplu, acid ferulic, tocoferoli).
Beneficiile semințelor de in
Popularitatea în creștere a semințelor de in se datorează beneficiilor multiple pe care acestea le conferă organsimului, beneficii care au făcut posibilă încadrarea acestora în lista superalimentelor. Te invităm să descoperi alături de noi cele mai importante beneficii ale consumului semințelor de in.
susțin buna funcționare a sistemului digestiv – semințele de in conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, ambele timpuri de fibre acționând în sens benefic asupra sistemului digestiv. Pe de-o parte, fibrele solubile conțin mucilagii și au rolul de a mări volumul scaunelor și de a încetini ritmul digestiei, reglând, totodată, nivelul de zahăr din sânge și nivelul colesterolului. De cealaltă parte, fibrele insolubile acționează ca un laxativ natural, îmbunătățesc peristaltismul intestinal, digestia și previn constipația, fiind utile și în cazul sindromului de colon iritabil.
scad nivelul colesterolului „rău” – conform unui studiu, consumul timp de 3 luni a 3 linguri de pulbere de semințe de in măcinate a avut drept efect o scădere cu 17% a colesterolului total și cu aproximativ 20% a colesterolului „rău”. Acest efect se datorează conținutului bogat în fibre al semințelor de in, fibre care aderă la sărurile biliare și sunt apoi eliminate de organism. Pentru refacerea sărurilor biliare, colesterolul este extras din sânge și va fi folosit de ficat, întregul proces având rolul de scădere a colesterolului.
reglează nivelul de zahăr din sânge – conținutul de fibre insolubile al semințelor de in determină o încetinire a eliberării zahărului în sânge și o scădere naturală a glicemiei. Sunt benefice în alimentația persoanelor cu diabet.
conferă sănătate inimii – acizi grași de tip Omega 3, fibrele și lignanii au afecte benefice considerabile asupra inimii, putând preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare. Conform unui studiu, consumul zilnic a unei cantități de 30 g de semințe de in, timp de 6 luni, a condus la scăderea presiunii sistolice și diastolice. Pe lângă rolul de reglare a tensiunii arteriale, acizii grași Omega 3 și în special lignanii pot micșora răspunsul inflamator al organismului, reducând inflamațiile de la nivelul arterelor și prevenind acumularea de plăci în artere (ateroscleroza). Sunt utile și în caz de aritmie și insuficiență cardiacă.
pot reduce riscul apariției cancerului – lignanii din compoziția semințelor de in au proprietăți antioxidante și estrogenice, ce au fost asociate cu reducerea riscului de apariție a cancerului. Semințele de in conțin de 800 de ori mai mulți lignani decât alte alimente. Conform unor studii, consumul de semințe de in a contribuit la reducerea riscului cancerului la sân, cancerului de prostată și de colon. Lignanii și acizii grași de tip Omega 3, precum și alți compuși cu proprietăți antioxidante ce se regăsesc în semințele de in pot contribui la reducerea incidenței și dezvoltării tumorilor.
pot ameliora simptomele menopauzei – rezultatele unui studiu realizat asupra unor femei aflate la menopauză a arătat că în cazul acestora, consumul de două ori pe zi a câte 2 linguri de semințe de in, combinate cu iaurt, cereale cu lapte sau suc, a redus apariția, dar și intensitatea bufeurilor cu până la 57%. Efectele maxime au fost constatate după 2 săptămâni de consum, iar concluziile studiului au corelat aceste efecte cu conținutul de lignani al semințelor de in, care a favorizat producția de estrogen, generând o reducere a simptomelor menopauzei.
pot diminua simptomele artritei – lignanii și acizii grași de tip Omega 3 (ALA) au proprietăți antiinflamatorii, ce pot ameliora unele simptome precum durerile articulare și rigiditatea articulară, fiind benfice în caz de artrită reumatoidă, lupus.
reglează greutatea corporală – conținutul bogat în grăsimi sănătoase și fibre conferă o senzație îndelungată de sațietate, prin încetinirea digestiei și activarea hormonilor ce controlează și suprimă în mod natural apetitul. Aceasta va avea ca efect, un consum mai mic de calorii în restul zilei și, implicit, o pierdere în greutate.
efecte benefice asupra pielii – pulberea de in (făina din semințe măcinate de in) administrată extern, prin aplicații locale, împreună cu alte ingrediente sau doar cu apă (în cataplasme sau măști corporale ori faciale) contribuie la menținerea elasticității pielii, hidratează și previne ridurile și îmbătrânirea tenului. De asemenea, are un rol antiseptic și calmant.