SEMINTE FLOAREA SOARELUI 150gr SOLARIS
Description
SEMINTE FLOAREA SOARELUI 150gr SOLARIS
Semințe de floarea soarelui crude. Aduc un aport semnificativ de acizi grași esențiali (Omega 6, 9), proteine complete și fitosteroli, în alimentația sănătoasă. Conțin cantități însemnate de vitamine (E, B) și minerale (cupru, seleniu, magneziu, fosfor). Conferă numeroase beneficii organismului tău. Mențin colesterolul la nivel scăzut și reglează tensiunea arterială. Îmbunătățesc răspunsul sistemului imunitar. Protejează sănătatea inimii, ochilor și pielii. Conferă vitalitate. Pot fi consumate ca atare, împreună cu fructe și nuci, pentru o gustare sățioasă și rapidă. Se pot adăuga în salate, pateuri raw-vegane, în aluatul pentru pâine.
Beneficii: Conținut bogat de acizi grași esențiali. Sursă bună de magneziu.
Floarea soarelui (Helianthus annuus) este o plantă solară (termenul grecesc „helios” însemnând „soare/zeu al soarelui”, iar „anthos” – „floare”), ce apaține familiei Asteraceae. Are o mulțime de petale galbene ce emană din centrul bogat în semințe de culoare gri-verzui sau negru. Semințele sunt recoltate și comercializate în coajă sau decojite, fiind consumate ca atare sau folosite în diverse rețete. În același timp, semințele de floarea soarelui reprezintă principala sursă de obținere a uleiului polinesaturat, datorită compoziției concentrate în acizi grași de acest tip.
În ceea ce privește istoria florii soarelui, se consideră că ea este originară din Mexic și Peru, semințele de floarea soarelui fiind folosite cu mai bine de 5000 de ani în urmă de către amerindieni, ca hrană și ca sursă pentru obținerea uleiului, în timp ce florile, rădăcinile și tulpinile erau utilizate în scopuri diverse, inclusiv pentru pigmentul lor. Floarea soarelui a pătruns în Europa prin intermediul exploratorilor spanioli și a fost cultivată inițial în Spania, după care s-a răspândit ulterior și în țările din vecinătate. Culturile de floarea soarelui au devenit populare începând cu secolul al XVIII-lea, meritul pentru aceasta revenindu-i lui Petru cel Mare.
Semințele de floarea soarelui sunt semințe oleaginoase nutritive, bogate în special în lipide sănătoase și proteine, așa cum indică și tabelul valorilor medii nutriționale pentru 100 g de semințe de floarea soarelui:
Valoare energetică 2445 kJ / 584 kcal
Grăsimi 51,5 g din care acizi grași saturați 4,5 g
Glucide 20 g din care zaharuri 2,6 g
Fibre 8,6 g
Proteine 20,8 g
Sare 0,009g
Semințele de floarea soarelui reprezintă în special o sursă de grăsimi sănătoase, polinesaturate și mononesaturate și conțin mai ales acizi grași, precum acidul linoleic sau Omega 6 (55-70%) și acidul oleic sau Omega 9 (20-25%). Totodată, semințele de floarea soarelui prezintă un procent considerabil de proteine, de aproximativ 20% și conțin toți aminoacizii esențiali: histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan (în proporție mare), valină. De asemenea, au un conținut mediu de fibre (îndeosebi insolubile, dar și solubile). În ceea ce privește raportul semințe de floarea soarelui – calorii, acestea au un conținut caloric mare.
Pe lângă macronutrienți, semințele de floarea soarelui prezintă următoarele vitamine și minerale în structura lor:
vitamine – E (în special), complexul B (B1, B2, B3, B6, B7, B9), A;
minerale – mangan, cupru, seleniu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, calciu, fier.
Alți compuși importanți ai semințelor de floarea soarelui sunt: fitosterolii,
antioxidanții – flavonoide (quercitină, kaempferol), acizi fenolici (acid ferulic), tocoferoli.