avacado_0

Avocado este un fruct deşi, mulţi dintre noi, tindem să credem că aparţine clasei legumelor, datorită nuanţei sale verzi şi gustului. Avocado apartine familiei Lauracae, alaturi de alte plante cu flori precum camforul, scortisoara sau dafinul. Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele. Numele stiintific al fructului este Persea americana. Fructul de avocado devine verde inchis sau mov inchis atunci cand este copt, iar in interior are o samanta lemnoasa maron. Fiecare fruct cantareste in jur de 300-700 g. Exista o multitudine de varietăți ale fructului. avocado variety chart Iata cateva lucruri pe care probabil nu le știați despre Avocado: 1. Are mai mult potasiu decât bananele Un singur fruct conţine 975 de miligrame de potasiu, în timp ce o banană, cunoscută pentru cantitatea de potasiu pe care o oferă, conţine numai jumătate, 487 de miligrame. 2. Este un fruct bogat în proteine Un singur fruct de avocado înmagazinează 4 grame de proteine, făcând parte din topul celor mai mari valori de proteine oferite de un fruct. Astfel, acest fruct este ideal în dietă, deoarece proteinele ajută la arderea eficientă a grăsimilio şi favorizează dezvoltarea musculaturii. În plus, toate aceste proteine sunt în întregime folosite de corp, în timp ce anumite proteine pe care le poţi lua din carne nu sunt. 3. Conţine trei tipuri de grăsimi „bune" Din punctul de vedere al nivelului de grăsimi, avocado a fost asemănat cu untul, aproximativ 85% din caloriile unui fruct provenind din grăsimi. Însă, spre deosebire de unt, care conţine preponderent grăsimi saturate (care cresc riscul de depunere a grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge - ateroscleroză), avocado are în compoziţie mai ales grăsimi „bune". Cele mai multe astfel de grăsimi sunt reprezentate de fitosteroli (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol), cu rol esenţial în combaterea inflamaţiilor din corp. Aşadar, persoanele cu artrită (manifestată prin inflamarea exagerată a articulaţiilor) beneficiază cel mai mult de pe urma consumului de avocado. Acelaşi efect antiinflamator îl are un alt tip de grăsime din acest fruct - PFA (polyhydroxylated fatty alcohol). Iar cea de-a treia categorie de grăsimi „bune" din avocado, acizii oleici, care favorizează absorbţia unor substanţe nutritive din hrană. De asemenea, aceştia sunt acizi graşi mononesaturaţi, recunoscuţi pentru efectul de reducere a riscului de boli cardiovasculare. 4. Reglează nivelul zahărului în sânge Fructul avocado are un conţinut redus de carbohidraţi (doar 19% din calorii provin din glucide) şi, de asemenea, are un indice glicemic scăzut (modul în care carbohidraţii din alimente influenţează nivelul de glucoză din sânge). În plus, aproximativ 150 de grame de avocado conţin între 7 şi 8 grame de fibre alimentare, esenţiale pentru reducerea nivelului glucozei din sânge. 5. Face ca restul alimentelor cu care îl combini să fie mai sănătoase Studii recente au arătat că atunci când adaugi avocado în salate, creşte absorbţia unor substanţe nutritive esenţiale pentru starea de sănătate. Astfel, dacă în aceeaşi salată ai pus şi roşii, morcovi sau spanac antioxidanţii din compoziţia lor sunt absorbiţi în concentraţii mai mari în combinaţie cu avocado decât dacă le-am consuma simple. Nivelul de licopen (din roşii) şi de carotenoizi (din morcovi şi din spanac) creşte astfel cu o proporţie între 200 şi 400%. 6. Are efecte fantastice asupra pielii şi părului Pe lângă avantajele nutriţionale, avocado poate avea beneficii excelente şi pentru părul şi pielea ta. Antioxidanţii, amino acizii şi uleiurile esenţiale din conţinutul fructului pot ajuta părul deteriorat, hidratează pielea aspră, tratează arsurile solare şi poate chiar să reducă ridurile. 6. Cum să-l alegi şi să-l consumi Atunci când cumperi avocado, asigură-te că este copt, adică puţin moale, dar fără puncte maronii sau crăpături ale cojii. Dacă are gâtul uşor alungit (adică fructul nu este rotund) înseamnă că fructul a fost lăsat să se coacă în copac şi nu a fost cules crud, deci are o concentraţie mai mare de substanţe nutritive.avocadoripestages În cazul în care nu găseşti la magazin avocado copt, cumpără-l crud (verde, tare, fără „vânătăi") şi ţine-l într-o pungă de hârtie sau în coşul de fructe, la temperatura camerei, câteva zile. pe măsură ce se coace, coaja se închide la culoare. Până ce nu se coace, nu pune avocado la frigider, însă după ce a ajuns la maturitate, îl poţi păstra la frigider timp de o săptămână.  Pentru a evita exidarea fructului se recomandă stropirea cu cîteva picaturi de lămâie. Puteți vedea o metoda foarte simplă de a curăța avocado aici. - Mănâncă-l proaspăt, adăugat în salatele cu roşii, cu morcovi, cu spanac, cu salată verde etc. De asemenea, îl poţi combina cu ulei de măsline şi cu muştar, pentru a obţine o „maioneză" sănătoasă. - Amestecă avocado tocat mărunt cu ceapă, roşii, coriandru, suc de lime şi condimente pentru a obţine guacamole. - În mâncarea gătită, pentru un plus de consistenţă, adaugă-l la final, crud. 307423_457207877667462_1237704391_n2012-07-23-avocados Sursa: csid.ro, adevarul.ro

Comentarii

Articole similare