Creată de doctorul nutriţionist francez Pierre Dukan, această dietă abordează într-un mod diferit slăbitul: nu mai numeri caloriile, ci proteinele! Acest regim alimentar exclude grăsimile şi carbohidraţii, provocând scăderea în greutate prin arderea depozitelor de grăsime deja existente în organism.
Înainte de a incepe regimul, trebuie inteleasa si acceptata precizia cu care trebuie respectate regulile dietei Dukan, pentru a obtine rezultatele dorite. Iată care sunte cele 4 etape ale dietei:
1. Etapa de Atac: ai voie să consumi doar proteine pure (carne de pui, peşte, vită, ouă, lactate cu 0% grăsime, 1 linguriţă de tărâţe de ovăz, suc light şi condimente, pentru a descuraja monotonia) fără să ai ”mici scăpări”.
2. Etapa de Croazieră: în această perioadă a dietei introduci şi unele legume (castravete, dovlecei, ciuperci, ardei şi salate) în alimentaţie, pe care le alternezi cu zile în care consumi doar proteine pure.
3. Etapa de Consolidare: vei introduce în dietă şi mai multe alimente, dar cu foarte mare atenţie la cantitate, deoarece eşti ”în pericol” de a asimila mai uşor. Dukan recomandă în această perioadă să urmezi dieta timp de 10 zile pentru fiecare kilogam pe care l-ai dat jos. Pe lângă proteine, fructe şi legume, acum poţi să consumi şi pâine, paste şi alte mâncăruri până acum interzise, dar în cantităţi foarte mici.
Trebuie să urmezi o zi pe săptămână faza de atac a dietei Dukan şi să continui să consumi zilnic cele două linguriţe de tărâţe de ovăz.
4. Etapa de Stabilizare Permanentă: în această perioadă a dietei trebuie să mai respecţi anumite reguli, însă ai o mai mare libertate, presupunând că ai învăţat principiile perioadei de Consolidare. Trebuie să consumi zilnic 3 linguriţe de tărâţe de ovăz şi să ţii o zi pe săptămână faza de Atac.
Riscuri: pe termen scurt, dieta bogată în proteine, săracă în carbohidraţi nu este dăunătoare, însă pe termen lung poate avea efecte nedorite. Datorită cantităţilor mari de proteine ingerate în timpul dietei Dukan, rinichii vor vea mult mai mult de lucru, pentru a elimina acidul uric rezultat în urma digestiei. Aşadar, asigură-te că îţi consumi porţia zilnică de apă necesară.
De asemenea, eliminarea totală a unor anumite grupe alimentare atunci când urmezi dieta Dukan, poate duce la anemie.
Alte efecte secundare ale ingenioasei diete Dukan sunt: respiraţie urât mirositoare, letargie, gura uscată şi constipaţie.
Plusuri si minusuri
Dieta Dukan ofera avantaje pe care nu le intalnesti in alte regimuri de slabire, insa, ca in cazul oricarui lucru bun, exista si mici dezavantaje, mai ales pentru cei care au probleme cu inima, ficatul sau rinichii.
PRO
- Te ajuta sa pierzi rapid din kilogramele in plus inca din primele zile de regim.
- Nu te obliga sa numeri calorii, ai voie sa mananci cat poftesti din alimentele permise, fara restrictii.
- Transformi lesne aceasta dieta intr-un regim de viata, ca sa-ti pastrezi greutatea dorita si sa nu te mai ingrasi pe viitor.
CONTRA
- Carnea si celelalte proteine de origine animala prezinta riscul aparitiei hipercolesterolemiei, gutei sau constipatiei. Rinichii si ficatul sunt suprasolicitati.
- Diabeticilor, persoanelor care sufera de boli cardiace, probleme hepatice sau renale, femeilor insarcinate nu le este permis sa tina acest regim.
- Primele faze ale dietei sunt restrictive si nu-ti asigura un aport echilibrat din toate grupele de alimente.
Sursa: cosmopolitan.ro , femeia.ro
NoSugarShop.ro va recomanda produsele Dietei Dukan, precum si ingredientele necesare prepararii retetelor voastre preferate.
Comentarii