este o planta ce face parte din familia cerealelor, originara din America de Sud, unde creşte la mari altitudini (şi la 4000 de m!). Boabele mici, cu un diametru aproximativ de la 1.5 pana la 2 mm, au o culoare alb-galbuie, fiind foarte sanatoase, hranitoare si usor de digerat. Aceasta planta este apreciată pentru valoarea nutrițională, fiind bogată în proteine, fibre, fosfor, magneziu și fier, dar si o sursa buna de calciu si nu contine gluten. Popularitatea quinoa a inceput sa creasca recent şi se datorează studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos în evidenţă calităţile ei: foarte hrănitoare, benefică pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut, etc. Este bine cunoscut ca buna functionare a rinichilor inseamna un auz bun, respiratie sanatoasa, lipsa problemelor urinare, functionarea creierului, ambitia de a reusi in viata, dinti si oase puternice. Desi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau il depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul producerii unui atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Mod de Utilizare Quinoa este gustoasa şi uşor de digerat. Nu este lipicioasa la fel ca majoritatea celorlalte cereale, şi are o aroma delicioasa proprie. Se prepara intr-un mod asemanator orezului si poate fi utilizată în budinci, pilafuri, risotto, salate etc. Spre deosebire de orez, quinoa are însă un conţinut de amidon redus şi, din acest motiv, după fierbere rezultă un preparat afânat, mult mai puţin lipicios/cleios. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori. Ca regulă generală, quinoa se fierbe în apă cu puţină sare sau, şi mai bine, în supă de carne sau legume timp de 15-20 de minute, acoperit, la foc mic. După fierbere, vasul se ia de pe foc şi se lasă acoperit pentru ca quinoa să absoarbă tot lichidul. Quinoa se fierbe, asemeni orezului în proporţii de 1 la 2, sau la 3 părţi (quinoa/lichid): 1 cană de quinoa la 2 sau 3 căni de supă. Quinoa se adăugă, amestecând, în lichidul de fierbere. Informatii nutriționale / 100g:
- Calorii - 1,539 kJ (368 kcal)
- Carbohidraţi - 64 g
- Amidon - 52 g
- Fibre - 7 g
- Grăsimi - 6 g
- Grăsimi nesaturate - 3.3 g
- Proteine - 14 g
- Apă - 13 g
- Vitamina B1 - 0.36 mg (28%)
- Vitamina B2 - 0.32 mg (21%)
- Vitamin B6 - 0.5 mg (38%)
- Vitamina B9 - 184 μg (46%)
- Vitamina E - 2.4 mg (16%)
- Fier - 4.6 mg (37%)
- Magneziu - 197 mg (53%)
- Fosfor - 457 mg (65%)
- Zinc - 3.1 mg (31%)
va recomanda Quinoa ecologica si Quinoa expandata
Comentarii