FULGI DE GRAU BULGUR GERMINAT GRANOVIT 400gr SOLARIS
Description
Ingrediente
- Grâu boabe
Ce este bulgurul?
Bulgurul este un aliment obținut din cereale integrale, în special din boabele mai multor specii de grâu dur (Triticum durum). Termenul „bulgur” provine din limba turcă și înseamnă „crupe”, făcând referire la aspectul granulat ce rezultă în urma măcinării cerealei.
De regulă, pentru a produce bulgur, grâul este tratat cu aburi (prefiert), după care este uscat și măcinat în diferite grade de granulație. În cazul bulgurului, vorbim despre crupe de grâu crăpate și parțial prefierte, fiind un produs diferit, ce nu trebuie confundat cu grâul spart sau zdrobit.
- Fulgii de Grâu Bulgur Solaris sunt obținuți din grâu germinat, uscat și mărunțit la temperaturi sub 40°C
Fiind produși din cereale germinate și apoi prelucrate la rece, sunt deosebit de bogați în nutrienți și foarte sănătoși. Încă din cele mai vechi timpuri, germinarea a fost folosită pentru a spori valoarea nutritivă a cerealelor, concentrația naturală de vitamine, minerale, enzime și proteine. Vitaminele și mineralele ce se regăsesc în sămânță în cantități mici sunt produse în cantități mai mari în timpul germinării și sunt ușor de asimilat de către organism.
Totodată, conservarea grâului germinat, ce este realizată prin uscarea în condiții blânde, la temperaturi sub 40 de grade, asigură valoarea nutrițională ridicată a fulgilor de grâu.
Grâul bulgur este specific bucătăriei din Orientul Mijlociu, fiind un produs tradițional în Liban, dar și în zonele mediteraneene. Are o aromă similară nucilor, se prepară rapid și se digeră ușor, aduce o mulțime de beneficii organismului.
Valori nutriționale
Grâul bulgur este un aliment deosebit de hrănitor și bogat în nutrienți, ideal în alimentația vegetariană și vegană, dar nu numai.
Întrucât conține toate cele trei straturi ale bobului de grâu (germen, endosperm și tărâțe), este considerat o cereală integrală. Este bogat în carbohidrați complecși, proteine, vitamine și minerale.
Are un conținut ridicat de fibre, mai mare decât orezul, quinoa, ovăzul, meiul sau hrișca. Aduce un aport caloric mai mic decât orezul brun sau quinoa, iar indicele său glicemic (47) este unul mic.
- 100 g de Grâu Bulgur germinat Granovit prezintă următoarele valori medii nutriționale:
· Valoare energetică – 1331 kJ/ 318 kcal
· Grăsimi – 2 g (din care acizi grași saturați - 0,4 g)
· Glucide – 79 g (din care zaharuri – 17 g)
· Fibre - 17,5 g
· Proteine – 10 g
· Sare – 1,78 g
- Bulgurul este bogat în mangan, magneziu, fier, fosfor și vitamine din complexul B.
- Potrivit FoodData Central, într-o cană (aprox. 182 g) de bulgur gătit intră următorii micronutrienți valoroși:
· 1,1 mg Mangan (55% din DZR)
· 58,2 mg Magneziu (15% din DZR)
· 1,7 mg Fier (10% din DZR)
· 1,8 mg Niacină/B3 (9% din DZR)
· 0,2 mg Piridoxină/B6 (8% din DZR)
· 32,8 mcg Folat/B9 (8% din DZR)
· 72,8 mg Fosfor (7% din DZR)
· 0,1 mg Tiamină/B1 (7% din DZR)
· 1 mg Zinc (7% din DZR)
· 0,1 mg Cupru (7% din DZR)
· 0,6 mg Acid Pantotenic/B5 (6% din DZR)
În compoziția bulgurului există şi cantități mici de Riboflavină (B2), vitaminele K și A, betaină, colină, calciu, potasiu și seleniu. Totodată, mai conține și fenoli și alți antioxidanți.
Ce beneficii are bulgurul?
Bulgurul remineralizează organismul și conferă energie, fiind benefic în anemie, astenie fizică și intelectuală. Diminuează inflamațiile și previne deteriorările cauzate de radicalii liberi, cu ajutorul antioxidanților din compoziție. Furnizează proteinele necesare în perioadele de creștere și menține buna funcționare a sistemului digestiv prin concentrația ridicată de fibre.
Potrivit studiilor, consumul regulat de cereale integrale (cum este și bulgurul) este util în reglarea glicemiei, poate preveni și proteja împotriva afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului, cancerului, obezității și tulburărilor digestive.
Să descoperim împreună mai multe despre bulgur și beneficiile includerii sale în dietă:
- protejează sănătatea inimii – consumul de bulgur și alte cereale integrale bogate în fibre menține inima sănătoasă și trupul longeviv, fiind recomandat mai ales persoanelor ce prezintă un risc mărit de a dezvolta tulburări cardiovasculare. Mai multe studii au asociat cerealele integrale cu un risc scăzut de apariție a accidentului vascular cerebral, insuficienței cardiace și a bolilor cardiace cronice.
- fibrele din bulgur diminuează inflamațiile, previn absorbția colesterolului în fluxul sanguin și acumularea plăcilor de aterom.
- potasiul prezent în cantități semnificative în compoziția bulgurului are efect vasodilatator, reducând tensiunea arterială.
- aduce un aport ridicat de niacină (vitamina B3), piridoxină (vitamina B6) și betaină, nutrienți ce pot reduce concentrația homocisteinei din sânge. În cantități ridicate, homocisteina poate declanșa apariția inflamațiilor, bolilor cardiovasculare și altor afecțiuni cronice.
- fortifică sistemul imunitar – bulgurul conține zinc și o gamă largă de vitamine și minerale care pot declanșa un răspuns imunitar puternic. Totodată, antioxidanții din compoziția bulgurului ajută la eliminarea inflamațiilor și reduc mutațiile celulelor sănătoase, prevenind astfel apariția unor probleme de sănătate. Cerealele integrale mediază răspunsurile la insulină și glucoză, fiind asociate cu o reducere a stresului oxidativ, care poate conduce la o imunitate mărită. Potrivit unor cercetări publicate în Journal of Nutrition, o dietă bogată în cereale integrale poate reduce riscul de a te îmbolnăvi de cancer.
- are un conținut ridicat de vitamine și minerale – bulgurul este o sursă bună de mangan, magneziu, fier și vitamine din complexul B, nutrienți esențiali care uneori lipsesc dintr-o dietă cu un conținut ridicat de carbohidrați rafinați, dar un conținut scăzut de cereale integrale.
- alimentele bogate în fier acționează ca un tratament natural anti-anemic, energizează și combat oboseala sau slăbiciunea datorate aportului insuficient de oxigen la nivelul celulelor.
- magneziul este important pentru sănătatea inimii, reglarea tensiunii arteriale, pentru digestie și refacerea mușchilor, în cazul durerilor, a tulburărilor de somn, pentru prevenirea nivelurilor ridicate de stres.
- vitaminele B – (în special niacina și tiamina) susțin metabolismul și funcțiile cognitive și conferă un nivel ridicat de energie.
- ajută la menținerea sub control a glicemiei – bulgurul are un indice glicemic scăzut, mai ales în comparație cu cerealele fortificate sau carbohidrații rafinați, fiind o alternativă mult mai potrivită în alimentația diabeticilor. Totodată, conține aproximativ 18% fibre, care încetinesc viteza de digestie a carbohidraților și de eliberare a glucozei în fluxul sanguin.
- un studiu ce a testat efectul a 4 tipuri de produse obținute din cereale asupra glicemiei pacienților cu diabet a arătat că grâul bulgur a produs creșterea cea mai lentă a glicemiei post-prandiale, comparativ cu pâinea albă, pâinea din făină integrală de grâu și cea din secară.
- favorizează digestia și menține sănătatea intestinului – cerealele integrale sunt surse concentrate de fibre sub formă de amidon rezistent și oligozaharide. Acestea reprezintă carbohidrați nedigerabili, care sunt fermentați în intestin, producând acizi grași cu lanț scurt (SCFA). Mai multe studii au arătat că acești acizi, precum și fibrele prezente în bulgur susțin funcțiile digestive și îmbunătățesc sănătatea colonului și a întregului sistem gastro-intestinal. Iată cum anume:
- acizii grași cu lanț scurt (SCFA) ajută la echilibrarea pH-ului – previn aciditatea excesivă din organism, ce se poate datora unor alimente precum zahărul, produsele de orgine animală, cerealele rafinate etc.
- SCFA favorizează dezvoltarea unui microbiom sănătos - susțin creșterea bacteriilor intestinale prietenoase, îmbunătățind imunitatea și absorbția nutrienților.
- facilitează peristaltismul și elimină constipația – bulgurul conține predominant fibre insolubile, care accelerează tranzitul intestinal și favorizează eliminarea scaunelor.
- conferă sațietate și te poate ajuta să slăbești – bulgurul aduce un aport redus de calorii și grăsimi, dar și unul ridicat de fibre, fiind un aliment ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Fibrele nu sunt digerate și absorbite de organism, ci ele absorb lichidele, își măresc volumul și străbat tractul digestiv, fiind apoi eliminate. Aceasta ne conferă sațietate, reducând poftele alimentare, supraalimentarea și tendința de a mânca între mese, respectiv și aportul caloric din timpul zilei. În același timp, fibrele din bulgur reglează glicemia, ceea ce favorizează un apetit stabil.
- bulgurul este ideal înainte sau după antrenamente deoarece furnizează organismului carbohidrați complecși, care sunt asimilați lent și susțin energia la un nivel ridicat, timp îndelungat.
- susține procesele de creștere – grâul bulgur este o sursă excelentă de proteine, de care organismul nostru are nevoie pentru dezvoltarea unor noi celule, țesuturi, vase de sânge șamd. Totodată, proteinele sunt esențiale pentru o recuperare rapidă, în urma unor răni sau boli.
Cum se prepară bulgurul?
În funcție de granulația pe care o are și de timpul de care dispui, bulgurul poate fi gătit sau lăsat la înmuiat în lichide fierbinți sau reci, după preferințe. Bulgurul cu o granulație mai mare poate fi gătit similar orezului sau cuscusului, prin fierbere scurtă într-un volum de două sau trei ori mai mare, în funcție de duritatea bobului.
- Fulgii de grâu bulgur pot fi integrați în cele mai variate și gustoase meniuri.
· Se înmoaie rapid în apă și alte lichide calde sau fierbinți (ceai, lapte, supe, ciorbe) și pot fi serviți în acest mod sau integrați în compoziția unor preparate dulci ori sărate.
· Pot fi lăsați la înmuiat în apă timp de 10 minute, după care îi poți include în compoziția ghiveciului de legume, a ardeilor sau dovleceilor umpluți, în sarmale, chifteluțe sau burgeri vegetali etc.
· Din fulgi de grâu poți prepara porridge și deserturi gustoase cu lapte, fructe, alune, miere și condimente precum scorțișoara. În același timp, adaugă un plus de fibre dulciurilor cu coacere în cuptor.
· Bulgurul este delicios. Are o aromă ușoară, similară nucilor și o consistență asemănătoare cu quinoa sau cuscusul.
Rețete cu bulgur
Aliment de bază în Orientul Mijlociu și în bucătăria mediteraneană, bulgurul este nelipsit din salata libaneză tabbouleh și este adăugat adesea în compoziția falafelului.
Grâul bulgur cu granulație grosieră înlocuiește cu succes orezul în pilafuri și este o garnitură excelentă, o alternativă pentru cuscus, quinoa sau cereale integrale.
Se poate pregăti bulgur cu legume coapte ori sotate, împreună cu carne sau sub formă de salată de bulgur.
Fulgii de bulgur sunt foarte ușor de integrat în rețete întrucât se înmoaie repede și sunt foarte versatili. Pot fi adăugați în compoziția unor chiftele sau a unor preparate dulci, în supe.
Descoperă rețetele de mai jos, pe care le-am pregătit pentru a te inspira în bucătărie.
Porridge dulce și aromat din fulgi de grâu bulgur
Un porridge cald, hrănitor, sățios, învăluit în aromă de scorțișoară este cea mai bună cale de a-ți începe ziua cu dreptul, plin(ă) de energie și bună dispoziție. Este excelent la micul dejun, ca alternativă pentru bolul clasic de fulgi de ovăz cu lapte.
Pentru a pregăti această savuroasă rețetă cu bulgur, îți sunt necesare următoarele ingrediente:
· 1 ½ cană de lapte (sau lapte vegetal)
· ½ linguriță de scorțișoară
· ½ linguriță de nucșoară
· ½ cană de fulgi de grâu bulgur
· un pumn de fulgi de migdale
· un pumn de fructe de pădure (afine, coacăze, mure, zmeură etc.)
· miere, după gust
Mod de preparare:
1. Înfierbântăm mai întâi laptele și apoi adăugăm fulgii de grâu bulgur, mirodeniile și fulgii de migdale.
2. Lăsăm să dea în foc, după care amestecăm și oprim focul.
3. Fulgii se vor înmuia rapid și vor ajunge la consistența unui porridge.
4. Răsturnăm bulgurul în castron, turnăm deasupra miere și presărăm fructele de pădure și orice alt topping pe care îl preferăm, după care putem servi. Poftă bună!