Fulgi de hrisca GRANOVIT 350gr SOLARIS
Description
Fulgi de hrișcă GRANOVIT, obținuți 100% din boabe de hrișcă, prin presare la rece. Produs atestat cu brevet de invenție și premiat cu medalii de aur la BRUXELLES (1998) și IAȘI (1996), pentru metoda de fabricație. Nu conțin gluten, adaos de sare sau zahăr. Prezintă în compoziție rutină, vitamine B (niacină, riboflavină, piridoxină și tiamină), magneziu, fosfor, potasiu, carbohidrați complecși și proteine. Fulgii de hrișcă au beneficii multiple: protejează și tonifiază sistemul vascular, susțin digestia, sunt indicați în alimentația persoanelor cu diabet. Fortifică și mențin sănătatea organismului. Fulgii de hrișcă cu lapte sau cu iaurt și fructe de sezon sunt ideali la micul dejun.
Fulgii de hrișcă Granovit sunt obținuți 100% din boabe de hrișcă, prin presare la rece.
Produs atestat cu brevet de invenție și premiat la Bruxelles (în anul 1998) și la Iași (în 1996) cu două medalii de aur, pentru procesul de fabricație la rece.
Sunt un produs natural, fără gluten. Nu conțin aditivi, conservanți, adaos de sare sau zahăr.
Hrișca este o pseudo-cereală și un superaliment bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Fulgii de hrișcă presați la rece păstrează integral calitățile nutritive ale boabelor (crupelor) de hrișcă, fiind un aliment echilibrat, care conferă o mulțime de beneficii pentru sănătate.
100g Fulgi de Hrișcă Granovit prezintă următoarele valori medii ale macronutrienților:
Valoare energetică 1620,49 kJ/382,85 kcal
Grăsimi – 3,11g (din care acizi grași saturați – 0,46g)
Glucide – 75,10g (din care zaharuri – 1,19g)
Fibre – 5,47g
Proteine – 10,88g
Sare – 0,11g
Hrișca este o sursă importantă de carbohidrați complecși (amidon: minim 70%, fagopyritol și D-chiro-inozitol). Conține fibre insolubile și solubile (celuloză, lignani). Este o proteină completă întrucât conține toți cei 9 aminoacizi esențiali și mulți alții. Regăsim în compoziția sa lizină, arginină, triptofan, histidină, cistină șamd. Nu conține gluten. Aduce un aport infim de grăsimi.
Fulgii de hrișcă sunt bogaţi în vitamine, minerale și substanțe active:
vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), E, P;
minerale – potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier;
antioxidanți – în special rutină (flavonoid cu rol antiinflamator, antioxidant, hipocolesterolemiant și de prevenire a apariției cancerului), quercitină, vitexină, D-chiro-inozitol (în proporții mari);
Beneficiile și proprietățile fulgilor de hrișcă
Hrișca este foarte hrănitoare și conferă sațietate și sănătate trupului. Fulgii de hrișcă au proprietăți nutritive, energizante, vitalizante, antioxidante, protectoare la nivel vascular. Sunt indicați în caz de fragilitate vasculară și afecțiuni cardiace.
Integrați într-o alimentație sănătoasă, fulgii de hrișcă au beneficii multiple. Iată care sunt acestea:
conferă energie și fortifică organismul – hrișca conține într-o proporție considerabilă vitamina B3 (niacină), o vitamină esențială în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, pe care le convertește în energie, care va putea fi folosită de către celulele organismului. Fulgii de hrișcă sunt indicați în cazul convalescenței. Ajută la refacerea forțelor în urma oboselii sau asteniei.
nu conțin gluten – sunt o alternativă fără gluten la cereale, pentru persoanele care suferă de simptomele bolii celiace sau a celor cu intoleranță la gluten.
protejează inima și previn afecțiunile cardiace – rutina, magneziul, cuprul și fibrele din compoziția fulgilor de hrișcă au o acțiune benefică asupra inimii. Rutina poate preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare, împiedicând formarea cheagurilor de sânge, reducând inflamațiile și tensiunea arterială. Totodată, fitosterolii și quercitina din hrișcă ajută la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea celui „bun” (HDL). Deoarece ajută la ținerea sub control a acestor factori de risc, o dietă bogată în hrișcă te poate ajuta să reduci incidența apariției afecțiunilor cardiace și poate preveni ateroscleroza.
susțin buna funcționare a digestiei – hrișca conține fibre pe care organismul nu le poate descompune în timpul digestiei și care susțin peristaltismul intestinal. O dietă bogată în fibre poate preveni constipația și asigură sănătatea sistemului digestiv.
te ajută să slăbești sănătos – datorită conținutului de fibre, proteine și carbohidrați complecși, cu asimilare lentă, consumul de hrișcă conferă sațietate pe termen lung, diminuând apetitul și reducând aportul caloric total pe parcursul zilei.
contribuie la reglarea nivelului glicemiei – carbohidrații complecși din fulgii de hrișcă sunt descompuși și asimilați lent, ajutând la menținerea unui nivel stabil al glicemiei un timp mai îndelungat. Carbohidratul complex D-chiro-inozitol poate ajuta la sensibilizarea celulelor la insulină și, respectiv, la diminuarea rezistenței la acest hormon. Hrișca este un aliment benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2.
conferă protecție și tonifiere la nivel vascular – hrișca poate întări și tonifia venele și capilarele, fiind indicată pentru fragilitate vasculară și varice. Acțiunea sa protectoare se datorează conținutului bogat în rutină.
proprietăți anticancer – fulgii de hrișcă conțin proantocianidine oligomerice (polifenoli antioxidanți) ce acționează împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi și de stresul oxidativ. Antioxidanții susțin funcția celulară și protejează ADN-ul, prevenind apariția inflamațiilor și formarea celulelor canceroase. Conform unor surse, consumul de hrișcă este indicat în mai multe tipuri de cancer (cancer de colon, de esofag, cancer gastric etc).
conferă un tonus mental bun – datorită conținutului de triptofan (precursor al serotoninei).
Cum se prepară și servesc fulgii de hrișcă
Prepararea fulgilor de hrișcă este versatilă și simplă. Pot fi utilizați pentru a pregăti deserturi sau un mic dejun hrănitor atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Fulgii de hrișcă cu lapte de vacă sau cu lapte vegetal de diverse tipuri (de migdale, soia, orez etc.) sunt delicioși și sățioși.
Este suficient să adaugi lapte cald la cantitatea dorită de fulgi. Fulgii de hrișcă se înmoaie repede în lichidele fierbinți și nu este necesar să îi fierbi. Poți să mai adaugi un îndulcitor pe care îl preferi (miere, sirop de agave, sirop de arțar) și topping-urile favorite: fructe uscate (goji merișor) sau fructe proaspete (zmeură, afine, felii de căpșuni sau banane). Presară deasupra un vârf de scorțișoară și câteva nuci caju sau migdale mărunțite și ai obținut un mic dejun savuros.
Poți consuma fulgi de hrișcă cu iaurt, cu suc de fructe, adăugați în smoothie-uri, pentru a te bucura de mese echilibrate și de un strop de variație.
Fulgii de hrișcă sunt potriviți și în compoziția unor preparate sărate. Se pot adăuga în supe, ciorbe, mâncăruri, la final, după fierberea acestora. Conferă o textură interesantă și un gust consistent sarmalelor, ardeilor sau dovleceilor umpluți. Pentru aceasta, înmoaie pentru câteva minute fulgii de hrișcă în apă fierbinte și apoi amestecă-i în compoziția pregătită pentru a umple ardeii sau dovleceii.
Rețete cu fulgi de hrișcă
Pentru mai multă inspirație în bucătărie, îți sugerăm câteva modalități în care poți folosi fulgii de hrișcă în rețetele unor preparate pe care sperăm să le găsești gustoase. Fulgii de hrișcă sunt potriviți pentru un mic dejun sățios, ca ingredient al unor gustări dulci (cum sunt fursecurile sau biscuiții) sau, de ce nu, pentru o cină simplă și hrănitoare.
Fulgi de hrișcă cu lapte și fructe de pădure
Pentru diminețile grăbite în care vrei să te bucuri de un mic dejun sățios, poți pregăti cu o seară înainte fulgi de hrișcă cu lapte și fructe de pădure. Pentru aceasta, ai nevoie de următoarele ingrediente:
un sfert de cană de fulgi de hrișcă
2 lingurițe de semințe de chia
o lingură de fulgi de cocos
o linguriță făină de in (opțional)
un vârf de linguriță de scorțișoară măcinată
semințele unei jumătăți de păstăi de vanilie
o cană de lapte (vegetal sau animal)
2 linguri de fructe de pădure (zmeură, afine, căpșuni etc)
o lingură de sirop de agave
Combină fulgii de hrișcă, semințele de chia, fulgii de cocos, făina de in, scorțișoara și vanilia într-un borcan sau bol. Adaugă lapte și amestecă bine. Pune laptele cu fulgi la frigider și lasă-l peste noapte. Încălzește-l a doua zi, adaugă fructele de pădure și siropul de agave și servește-l cu poftă! Poți înlocui fructele de pădure cu orice fruct dorești. Este delicios și cu felii de banane, cuburi de mango etc.
Fursecuri cu fulgi de hrișcă și alune de pădure
Folosește fulgi de hrișcă pentru a obține un desert rapid, cu ajutorul a doar câteva ingrediente:
175g unt nesărat
225g zahăr brun
un ou bătut
4 linguri de lapte
o linguriță de extract de vanilie
115g alune de pădure
115g făină de grâu
225g fulgi de hrișcă
o jumătate de linguriță de scorțișoară
un sfert de linguriță de nucșoară măcinată
un sfert de linguriță de cardamom măcinat
un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu
un vârf de cuțit de sare
150g de stafide
Toacă mărunt alunele de pădure. Bate untul cu zahărul într-un bol. Încorporează oul bătut, laptele și vanilia. Într-un alt bol, adaugă făina, condimentele, bicarbonatul și sarea. Amestecă bine ingredientele solide și adaugă-le la combinația cremoasă pregătită mai devreme. Integrează în aluat și fulgii de hrișcă, stafidele și alunele de pădure.
Cu ajutorul unei linguri, formează fursecurile și așază-le în tava tapetată cu hârtie de copt, având grijă să lași suficient spațiu între ele, pentru a avea loc să crească. Pune tava în cuptorul preîncălzit și lasă fursecurile să se coacă timp de 12-15 minute sau până când devin aurii.
Când sunt gata, scoate-le din tavă și lasă-le să se răcească. Le poți servi împreună cu o ceașcă de cafea de cicoare, cu ciocolată caldă sau cu ceai.
Granola cu fulgi de hrișcă
Granola este un amestec de cereale (conține, de regulă, fulgi de ovăz), nuci, semințe, combinate cu diverși îndulcitori. Mixul respectiv se lasă la rumenit ușor în cuptor, până capătă o nuanță aurie și o textură crocantă. Se consumă la micul dejun, împreună cu lapte, iaurt sau suc, cu fructe proaspete sau deshidratate, uneori chiar și cu gem.
Înlocuiește fulgii de ovăz cu fulgi de hrișcă și vei obține granola delicioasă, pentru un plus de energie și vitalitate încă de la primele ore ale zilei. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie:
o cană de fulgi de hrișcă
o cană de boabe de hrișcă
o cană de miez de nuci
2 linguri de semințe de chia
o jumătate de linguriță de sare
o linguriță și jumătate de scorțișoară măcinată
2 linguri de pudră de cacao
o banană mare pisată
2 linguri și jumătate de ulei de cocos topit
3 linguri de sirop de arțar
2 lingurițe de extract de vanilie
o jumătate de cană de goji
Preîncălzește cuptorul și tapetează mai întâi o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol încăpător, amestecă împreună fulgii de hrișcă, boabele de hrișcă, nucile, semințele de chia, sarea, scorțișoara și pudra de cacao, până obții un mix omogen. Într-un alt bol, combină banana pisată cu uleiul de cocos, siropul de arțar și extractul de vanilie. Adaugă amestecul lichid la cel solid și omogenizează cu ajutorul unei linguri de lemn. Întinde granola uniform în tava tapetată anterior și apasă ușor cu spatele lingurii de lemn, pentru a preveni formarea unor aglomerări.
Pune tava în cuptor și lasă granola să se coacă timp de aproximativ 30 de minute. Amestecă periodic. După un sfert de oră, întoarce tava în cuptor și amestecă, pentru ca granola să se coacă uniform. Când este gata, oprește cuptorul și lasă granola să se răcească complet. Adaugă apoi, fructele goji în amestec.
Granola poate fi servită cu lapte, iaurt, suc, împreună cu fructe de sezon, fulgi de ciocolată sau alte ingrediente. Poftă bună!
Contraindicații
Consumul de hrișcă conferă doar beneficii pentru sănătate și nu prezintă contraindicații. Hrișca și produsele obținute din aceasta (cum sunt și fulgii de hrișcă) sunt recomandate adulților, cât și copiilor, deopotrivă. Fortifiază organismul și conferă vitalitate.
Contraindicațiile se adresează persoanelor care prezintă alergie la hrișcă. În unele cazuri rare, poate declanșa alergii severe, având un potențial alergen. Simptomele care pot să apară în acest caz pot include: erupții cutanate, umflături, probleme digestive, șoc anafilactic.
A se pastra la loc uscat si racoros.
Tara de origine: Romania