FULGI DE MEI 500g SOLARIS
Description
Ingrediente
- Mei boabe.
Ce conțin fulgii de mei
Solaris a pregătit pentru tine fulgi obţinuţi 100% din boabe de mei, printr-un procedeu tehnologic simplificat, la temperaturi care nu afectează compoziția nutritivă a cerealei.
Meiul este bogat în carbohidrați complecși, proteine, fibre, enzime și micronutrienți valoroși:
- vitamine: complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), E, K;
- minerale: fosfor, magneziu, potasiu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu;
- antioxidanți: acid ferulic si alti acizi polifenolici, flavonoide (proantocianidine, catehine), lignani, saponine;
- aminoacizi: leucina, triptofan, treonina și fenilalanina;;
- siliciu: mineral esențial pentru sănătatea părului, pielii, dinților și unghiilor
Ce valori nutritionale au fulgii de mei?
100g de fulgi de mei conțin:
- Grăsimi: 3,4g (din care acizi grași saturați – 0,7g)
- Glucide: 80g (din care zaharuri – 0,5g)
- Fibre: 2,7g
- Proteine: 13g
- Sare: 0,01g
- Valoare energetică: 1482 kJ /354 kcal
Proprietăți și beneficii
Meiul are proprietăți nutritive, revitalizante, tonice și echilibrante la nivel nervos. Este foarte bogat în nutrienți, fiind considerat un aliment-remediu.
Regăsim meiul (alături de grâu, orez și hrișcă) în regimul nr. 7 al profesorului George Oshawa, un regim de 10 zile apreciat pentru eficiența sa în reechilibrarea organismului și vindecarea mai multor afecțiuni sau boli.
Iată ce alte beneficii îți poate aduce consumul fulgilor de mei:
- conferă energie și fortifică organismul – meiul este hrănitor și vitalizant. Este recomandat mai ales în convalescență, astenie fizică sau psihică, pe durata sarcinii, copiilor în creștere. Datorită conținutului bogat în fier, este benefic și în anemie.
- acțiune antioxidantă – meiul este bogat în acid ferulic, catehine și alți antioxidanți care protejează organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ și care întăresc sistemul imunitar. Catehinele ajută la eliminarea metalelor grele din organism, iar acidul ferulic are proprietăți antiinflamatorii, protejează pielea și favorizează vindecarea rapidă a rănilor.
- alcalinizează organismul – meiul este un aliment alcalin care poate neutraliza cu succes aciditatea excesivă din organism. Un pH acid, respectiv o aciditate crescută în organism, pot induce o stare de oboseală accentuată și pot scădea imunitatea, conducând la apariția unor afecțiuni diverse: de la osteoporoză, diabet și tulburări digestive până la cancer.
- nu conțin gluten în mod natural – meiul este o cereală fără gluten, recomandată pentru persoanele ce suferă de boala celiacă sau de intoleranță la gluten.
- mențin sănătatea oaselor, dinților și părului – prin intermediul siliciului și altor minerale din compoziție cum sunt fosforul, magneziul și calciul.
- reduc colesterolul și protejează sănătatea inimii – cu ajutorul concentrației ridicate de fibre solubile din compoziție, meiul te ajută să reduci nivelul colesterolului „rău” și al trigliceridelor. În același timp, crește nivelul colesterolului „bun” (HDL) și stimulează secreția adiponectinei, un hormon antiinflamator care stimulează descompunerea acizilor grași și protejează inima de felurite afecțiuni cardiace.
- mențin glicemia în parametrii optimi – fulgii de mei pot preveni creșterea bruscă a glicemiei după mese și sunt indicați inclusiv în diabet. Acest beneficiu se datorează conținutului bogat în fibre și carbohidrați complecși care se digeră lent și te ajută să îți menții glicemia la un nivel optim.
- susțin digestia și sănătatea gastro-intestinală – prin intermediul enzimelor, a fibrelor solubile și insolubile din compoziție, meiul stimulează digestia și peristaltismul intestinal. Totodată, menține echilibrul microflorei intestinale cu ajutorul fibrelor prebiotice. Elimină constipația și reduce riscul apariției cancerului de colon.
- stimulează refacerea țesuturilor – fosforul (prezent în concentrație ridicată în boabele și fulgii de mei) are un rol important în formarea, regenerarea și refacerea celulelor și țesuturilor. Este benefic mai ales pentru oase și sistemul nervos.
Cum se consumă fulgii de mei
Prepararea meiului sub formă de fulgi este o alternativă simplă și hrănitoare, care îți aduce un plus de varietate și de nutrienți la micul dejun.
- Fulgii de mei pot fi înmuiați în apă călduță sau în lapte, sucuri de fructe sau legume.
- Sunt delicioși combinați cu fructe, alune, nuci ori semințe crude, un praf de scorțișoară sau de făină de roșcove.
- Cu ajutorul lor poți pregăti budincă de mei, un înlocuitor delicios pentru grișul sau orezul cu lapte, ideal pentru cei mici, dar și pentru cei mari.
- Pot fi adăugați și în compoziția unor fursecuri și a unor preparate sărate: în chiftele, ardei umpluți, sarmale șamd.
Fulgii de mei sunt indicati pentru persoanele cu alergie la gluten?
Fulgii de mei nu contin in mod natural gluten. Fiind ambalati intr-o fabrica ce proceseaza si ambaleaza inclusiv produse din cereale care contin gluten, poate exista insa un anumit risc de contaminare incrucisata.
Fulgii de mei pot fi integrati in dieta bebelusilor si a copiilor?Sigur ca da. Meiul este o cereala hranitoare, care poate fi introdusa in alimentatia celor mici incepand cu etapele de diversificare. Meiul este bogat in vitamine B, care confera energie si sustin dezvoltarea sistemului nervos si a creierului. Asigura o cantitate considerabila de zinc, mineral ce intareste imunitatea si sustine buna functionare a gustului si mirosului. Favorizeaza cresterea si dezvoltarea oaselor, dintilor si parului prin intermediul siliciului, fosforului, magneziului si a calciului.
Pentru bebelusi, fulgii de mei pot fi preparati sub forma de porridge, care poate fi eventual consumat impreuna cu 1-2 linguri de piure de fructe (de ex: din mere, banane, piersici etc.) sau de legume (morcovi, cartofi, dovlecei samd). Pentru ca alimentatia sa fie cat mai echilibrata si bogata in nutrienti, o idee buna ar fi sa alternezi tipurile de cereale cu care se hraneste copilasul tau.
Contraindicații
Anumite specii de mei au un continut mai mare de goitrogeni, substante care, in cantitati mari, interfereaza cu sinteza hormonilor tiroidieni, putand bloca absorbtia de iod. Astfel, consumul predominant si in cantitati ridicate de mei nu este recomandat in cazul hipotiroidiei cauzate de un deficit de iod.
Potrivit Healthline, includerea cu moderatie a boabelor de mei in cadrul unei diete variate ce integreaza cu preponderenta alte tipuri de cereale, precum si hidratarea in apa, scurgerea si clatirea meiului inainte de fierberea propriu zisa pot reduce considerabil nivelul de goitrogeni.
Fiind obtinuti prin procesarea termica a boabelor de mei, fulgii de mei pot prezenta un potential goitrogenic scazut.